IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият дебют на Facebook се превръща в истинско фиаско

Анализатори на поне две банки са ревизирали надолу прогнозата си за приходите на социалната мрежа дни преди IPO-то

10:10 | 23.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсовият дебют на Facebook се превръща в истинско фиаско

Борсовият дебют на най-голямата в света социална мрежа Facebook се превръща постепенно в истинско фиаско. Както твърдят запознати със случващото се лица, анализатори на поне две банки са ревизирали надолу прогнозата си за финансовите резултати на компанията още по време на рекламната обиколка сред потенциалните инвеститори в седмицата преди IPO-то, пише Wall Street Journal.

Коригираните прогнози обаче са били предоставени само на някои инвеститори, казва Скот Суит, консултант от IPO Boutique, който работи с хеджфондове, искащи да инвестират във Facebook.

Големите банки Morgan Stanley и Goldman Sachs са намалили прогнозите си за социалната мрежа, след като компанията предупреди, че ръстът на броя на потребителите ясно надминава броя на рекламите в сайта, твърдят запознати. Причината за тази тенденция според анализатори е засиленото мобилно ползване на Facebook, при което обаче почти няма реклами.

И въпреки че точният момент на корекцията не е ясен, то е сигурно, че е станала едва няколко дни след 9-и май, тоест седмица преди борсовия дебют.

Суит обяснява още, че не всички негови клиенти хеджфондове, са били информирани за новото мнение на банките. Един от тях му е споделил, че е разбрал за новите прогнози още по време на инфо тура и още при старта на търговията е успял да направи печалба, когато акциите още растяха. Други хеджфондове обаче били бесни, че не са знаели за това, казва Суит.

Председателят на американската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Мери Шапиро обясни във вторник, че институцията ѝ ще започне проверка на случилото се по време на IPO-то на Facebook, за да запази доверието в пазарите. И от финансовия регулатор в САЩ FINRA също ще направят проверка, поясни председателят му Ричард Кечъм.

Иначе и на третия ден от търговията на Facebook на Nasdaq полетът надолу продължи. Вчера акциите спаднаха с 8,9% до 31 долара за брой, което е с 18% под емисионната цена от 38 долара за акция.

Според данни на Dealogic, публикувани от Wall Street Journal, нито едно американско IPO в милиардната сфера не е тръгнало с толкова слаб старт от 2007 г. насам. От общо 24 такива борсови дебюта, след три дни търговия само осем са били на минус.

И след като в петък технически проблеми помрачиха дебюта, при който акциите поскъпнаха с едва 23 цента, вчера от това произтекоха още по-сериозни последици. Инвеститор от Мериленд обвини в съда оператора на борсата в „немарливост“. Филип Голдберк пусна до щатския съд в Манхатън общ иск от името на инвеститорите, които заради техническите проблеми са загубили пари на 18-и май. Nasdaq призна още във вторник, че е допуснала грешка при IPO-то. SEC вече започна проверка и на този проблем. 

Според статия в Wall Street Journal Nasdaq би спрял търговията с Facebook, ако е знаел размера на техническите проблеми. Това поне е признал във вторник мениджърът на Nasdaq Ерик Нол пред клиенти. "Борсата щеше да спре търговията, ако бяхме наясно колко големи са техническите проблеми“, е признал той. Засега остава неясно кога и по какъв начин ще бъдат обезщетени клиентите на Nasdaq заради грешката в търговската платформа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
blahblah
преди 11 години
Лично аз имам поне 5 профила, направени единствено за запазване на кратки имена за бъдещи дейности. Рядко влизам да чета 'великите' мисли на хората и 'важните' им действия, никога не пиша. Признавам не съм особено социален в тоя смисъл. Повечето ми познати имат по 2 и повече акаунта да играят на игри. Рекламите ги забранявам винаги с AdBlock. Не само на моите машини, на всичките на които им поддържам компютрите, а не са малко. Това са едни 100 акаунта, които няма как да генерират приход от реклама. Предполагам има милиони машини с блокери за рекламите им. Самия адблок дърпа рекламата но не я показа, т.е. ФБ незнаят(или не искат да знаят) че това не са потенциални клиенти. Та... аз сега виновен ли съм за загубата на подлъганите инвеститори :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan1987
преди 11 години
Братле, най-жалко беше, когато някакви "разбирачи" и недействителни онлайн живеещи тъпанарчета сравняваха "СОЦ. мрежата" с Гугъл и Майкрософт...АХАХАХАХ! Техните материални активи за по 100 млрд. имат офис сгради по цял свят, милиони сървъри, 100-ци хиляди служители и съм убеден, че само принтерите на гугъл и майкрософт имат обща стойност милиарди долари.А "СОЦ. мрежата" няма нищо освен "евентуална" реклама. По моя сметка, ако чистата им печалба, след облагане с данъци и такси и след разходи е 10млн на ден. ще им трябват 35 години само да си оправдаят т.нар. "пазарна капитализация". Този безполезен паразитен термин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pastir2
преди 11 години
Пхаха, Всички имейли, които получавах от Елана, подканяйки ме да участвам в IPO-то на Фейсбук, предизвикваха у мен съвсем искрено и желание да повърна.Нима сте се съмнявали, че човек, който е откраднал идеята от хората, които са го наели да създаде подобна социална мрежа и е прееб*л най-добрия си приятел (който междудругото е финансирал проекта от самото му начало, докато стане годен за показване пред други инвеститори), ще се посвени да пре*бе и всеки дИбил, осмелил се да поверва, че тая глупост струва стотици милярди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още