IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Lenovo с 60% ръст за последното тримесечие

Компанията вече държи 13,4 на сто от глобалния пазар на компютри

12:34 | 23.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Lenovo с 60% ръст за последното тримесечие

Вторият по големина производител на персонални компютри в света – китайската компания Lenovo, обяви 60% ръст на печалбата си на годишна база през първото тримесечие на годината. С основна заслуга за това са извършените придобивания на германски и японски компании, благодарение на които е бил увеличен пазарният дял, пише Bloomberg.

Печалбата на Lenovo за периода януари-март е 67 млн. долара, което е с 60% повече спрямо същия период на предходната година. Приходите пък са нараснали с 54 на сто до 7,5 млрд. долара.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 63,1 млн. долара.

Продажбите на Lenovo към корпоративни клиенти от САЩ и развиващите се страни са нараснали с 44% на годишна база, докато средният ръст на сектора е 4,6 на сто.

„Половината от ръста вероятно се дължи на придобиванията“, коментира Алберто Моел от Sanford Bernstein. “Органичният им ръст е доста добър, освен това са успели да увеличат пазарния си дял в чужбина“, обяснява той.

През миналата година компанията придоби германското дружество Medion, както и поделението за производство на компютри на японската компания NEC.

След тримесечието на Lenovo вече се падат 13,4 на сто от глобалния пазар на компютри, показват данни на IDC. Преди година делът на компанията бе 9,6 на сто. Пред китайската компания е само Hewlett-Packard с 18 на сто пазарен дял.

На този фон третата в сектора компания - американската Dell, представи разочароващи резултати за първото тримесечие, което предизвика срив в цената на акциите й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още