IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов съдебен иск срещу Facebook

Акционери се оплакват, че са били заблудени от компанията и инвестиционните банки

21:13 | 05.06.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нов съдебен иск срещу Facebook

„Селективната дистрибуция на информация" за IPO-то на най-голямата в света социална мрежа Facebook е довела до внасянето на нова съдебна жалба от дребни акционери. Тя е подадена в южния окръжен съд на щата Ню Йорк в петък, но за нея стана ясно едва днес, пише Wall Street Journal. 

Инвеститорите претендират жалбата им да бъде допусната като групов иск. В нея пише, че борсовият проспект съдържал само общо предупреждение, че повишена сдържаност на рекламодателите би могла да доведе до по-ниските продажби.

Въпреки това обаче било премълчано, че Facebook „преживява сериозно и значително намаляване на ръста на приходите", тъй като все повече и повече потребители използват социалната мрежа чрез мобилни устройства вместо по стандартния начин.

Най-важната информация за бизнес оценката обаче е получена само от избрани инвеститори, пише в иска. Тя не е била включена в документите за фондовия пазар и в проспекта.

Facebook назовава делото необосновано и възнамерява да се защитава с всички сили. С точно тези думи компанията вече отговори на подобен иск в Окръжния съд на Манхатън. Но и според компанията инвестиционните банки Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co и Goldman Sachs са осведомили само няколко "предпочитани" инвеститорите за новите прогнози, но не и редица по-малки инвеститори.

Facebook пусна своите акции на борсата в петък, 18-и май, на емисионна цена от 38 долара.  Вчера, три седмици след старта, цената на акциите е 26,90 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
prodigal
преди 11 години
Тези кефят, ощипани балерини :) Да дойдат на БФБ да видят как се развиват повечето осъществени предлагания.Не че ще все така тук, ама такова нагло и тук не бях виждал, та ако мерим с един аршин..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
На тея инвеститори трябва да се осигури преведана версия на investor.bg особено в частта с коментарите отдолу. Поне 10 човека тук казаха, че това е поредния балон..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още