fallback

Nasdaq ще компенсира брокери за срива при дебюта на Facebook

Oбщите загуби на инвеститорите се оценяват на 100 млн. долара

12:47 | 06.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Американската фондова борса Nasdaq ще предложи компенсации на инвеститорите, изгубили пари поради техническите проблеми, възникнали през първия ден на търговете с акции на социалната мрежа Facebook, информира Wall Street Journal.

Технологичната борса ще представи плана си за компенсиране на финансовите компании днес пред Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC). За брокерите и частните инвеститори компенсациите, които Nastaq ще направи, са само първата крачка по пътя на възвръщането на доброто име на борсата.

Борсовият дебют на Facebook на 18-и май започна с блокиране на търговията за 25 минути заради технически проблеми, които, както Nasdaq съобщи, са били предизвикани от спекулативната треска при първичното публично предлагане. В резултат на това много от инвеститорите в продължение на над два часа не знаеха какъв е статутът на поръчките им за покупка и продажба на акции, а някои от тях след това са претърпели значителни загуби. 

Според изданието общите загуби на инвеститорите, включително големи компании като Knights Capital, Citadel, търговските подразделения на банките UBS и Citigroup, се оценяват на 100 млн. долара, като засега борсата ще плати 13,7 млн. долара, пише WSJ. 

По-рано федералният борсов регулатор започна собствено разследване защо, въпреки технологичните проблеми,  технологичната борса не е отменила старта на търговията с акциите на Facebook. Срещу Nasdaq са внесени искове и от няколко индивидуални инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:18 | 08.09.22 г.
fallback