IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley в капана на Facebook

Имиджът на банката е увреден, недоволството на акционерите ще доведе до нова криза на доверие към Wall Street

16:04 | 24.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това трябваше да бъде голямото шоу за инвестициония банкер Майкъл Граймс от Morgan Stanley. След дълго затишие най-накрая се появи едно IPO, което можеше да върне еуфорията обратно на Wall Street: Facebook, най-голямата социална мрежа в света, дари на изгладнелите инвеститори и банки нова фантазия. За Morgan Stanley това бе шанс да разграничи себе си като водеща банка за технологични IPO-та. Граймс дърпаше конците заедно с главния финансов директор на Facebook Дейвид Еберсман. Такъв договор никой не можеше да си позволи да изпусне, пише в свой анализ германският икономически ежедневник Handelsblatt.

Но няколко дни след най-голямото IPO на технологична компания банката е изправена пред купчина развалини: Вчера акционери подадоха в Ню Йорк съдебен иск срещу банката, основателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг и други институции, участващи в IPO-то. Още във вторник вечер група от други акционери подаде иск в съд в Калифорния. Двете най-мощни финансови надзиратели на Съединените щати, както и както и водещи политици във Вашингтон, обявиха, че ще прегледат внимателно процедурите. 

„Репутацията на Morgan Stanley е увредена, и ще остане такава за доста време", казва Джеф Сика, анализатор на IPO-та в САЩ и създател на компанията за управление на активите Sica Wealth Management. Но несполучливият борсов дебют може да има по-широки последици: Пазарните наблюдатели очакват, че други компании в Силициевата долина ще се откажат от IPO-та поне за момента.

Акционерите обвиняват мениджърите на Facebook и съответните банки, че са фаворизирали определени инвеститори. Така някои от тях са научили дни преди дебюта на борсата „важна и съществена корекция“ за очакванията за приходи. Агенция Ройтерс съобщи във вторник, че анализаторите на Morgan Stanley, Goldman Sachs и JP Morgan Chase са ревизирали надолу оценките си няколко дни преди първичното публично предлагане. Анализаторите са били инструктирани да направят това от изпълнителните директори на Facebook, съобщиха американски медии. Банките са обвинени, че са съобщили тази информация само на определени клиенти.

Последна актуализация: 01:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Наистина се очакваше шоу, но такова шоу наистина не съм очаквал...Дали са в апогея си не се знае - много зависи колко устойчиво е конкурентното им преимущество. Какво ще предприемат в бъдеще? И на мен ми се струваше прекалена тая истерия с Фейсбук, но да не отиваме в другата крайност - все пак те са монополисти в своя сектор, работят на бързо растящ пазар. Все пак стартът на IPO-то е много лош знак и поредният медиен балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
THE TRADER
преди 11 години
Най-голямата къса продажба я направи Цукърбърг, сега може да ги чака някъде надолу или изобщо да не ги чака, за какво са му! Фейсбук е в апогея си в момента и не знам кой с какви очаквания за растеж е купувал?! И да има такъв, то той ще е толкова анемичен, че от самосебе си ще премине в път по надолнището! Защото всеки се интересува от това, когато има потенциал за сериозен растеж, а не когато той е изчерпан! Но... всеки си има глава на раменете и да купуваш на връх е поредното доказателство за алчността, която ще ни затрие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ivan1987
преди 11 години
Това не спрях да го повтарям от половин година. И ето че се оказа 100% факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още