IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери в RIM настояват за оставката на Торстен Хайнс

Причина за искането са слабите финансови резултати и отлагането на пускането на пазара на новия модел

14:35 | 02.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Акционери настояват за оставката на Торстен Хайнс.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Акционери настояват за оставката на Торстен Хайнс. Снимка: Ройтерс

Ситуацията при производителя на BlackBerry Research In Motion (RIM) се влошава. Миналия петък цената на акциите се срина с 19 на сто. Бившият господар на пазара на смартфони съобщи зa тримесечна загуба от над 500 млн. долара и забави началото на продажбите на изтъквания като надежда нов модел телефони до 2013 г..

Сега акционери и анализатори се опасяват, че сумата на паричните средства в брой в размер на 2,2 млрд. долара може много бързо да се изпари. „Мисля, че всичко е свършило. Дните на RIM като компания са преброени", каза Вик Албоини, ръководител на хедж фонда Jaguar Financials, в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt.

Албоини предвожда група от акционери, които по техни данни държат около десет на сто от концерна.

„Тримесечните резултати и отлагането на старта на новото устройство са бедствие", казва Албоини, добавяйки: "От тази гледна точка главният изпълнителен директор Торстен Хайнс трябва да подаде оставка".

Той наистина бил добър инженер, но нямал опит в преструктурирането на компании. Говорител на бившия мениджър на Siemens Хайнс, който едва през януари 2012 г. бе назначен за главен изпълнителен директор на RIM, отхвърли това твърдение. Хайнс е започнал преструктуриране на компанията и ще намали значително разходите, казват от концерна. 

Със своите телефони от марката Blackberry канадската компания RIM извърши революция на пазара на мобилните комуникации. Тя беше първата компания, която в голям мащаб направи достъпни е-мейлите и на мобилния телефон. В продължение на години това бе най-удобното подобно устройство, и символ на състоянието за топ мениджърите.

Ситуацията се промени рязко обаче когато през 2007 г. Apple пусна на пазара способния да излъчва мултимедия iPhone - в контраст на BlackBerry. И до днес RIM не успя да намери убедителен отговор за новата конкуренция. Новият BlackBerry, които трябваше да се изправи срещи iPhone, ще се появи в началото на 2013 г., а не както бе планирано първоначално - през есента на 2012 г.

На фондовия пазар след срива концернът е оценен на едва 3,8 млрд. долара - едва една двадесета от най-високата оценка, постигната през 2008 г.

Някои анализатори се съмняват, че новият модел смартфон идва навреме, за да спаси концерна като цяло. Така например в петък експертите на Bank of America заявиха, че те вече не вярват, че RIM е способен да изгради своя собствена екосистема със софтуер, каквато бе фактора за успеха на iPhone.

RIM отрича това и отхвърля загрижеността на акционерите, че сумата от паричните средства може скоро да се изпари заради инвестиране в ново устройство. По време на конферентния разговор с анализаторите за тримесечните данни управлението на RIM отхвърли тези страхове като неоснователни.

Хайнс, който едва през януари наследи на поста главен изпълнителен директор основателите на Джим Балсили и Майк Лазаридис, първоначално отказваше да помисли за разделянето на RIM. Обсъдена е била възможността за продажба на патента или разделянето на хардуера.

Той обаче направи обратен завой и заяви, че ще празгледа всички варианти. Продажба на патенти сама по себе си може да вкара в касите по прогнозите на анализаторите до 5 млрд. долара. Това би било с 30% повече от стойността на цялата компания на фондовия пазар в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още