IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vivacom отчита 43% ръст в печалбата за първото полугодие

Абонатите на мобилните услуги са се увеличили с 22%, най-голям е ръстът в потреблението на мобилен интернет

14:41 | 17.07.12 г.
Vivacom отчита 43% ръст в печалбата за първото полугодие

Третият мобилен оператор в България Vivacom очевидно е имал повече от успешни първи шест месеца на годината.

Телекомът отчита 3,8% ръст в приходите на годишна база, достигайки 444,3 млн. лева. Увеличението в печалбата е повече от 43% в сравнение със същия период на миналата година, като за първите шест месеца на 2012 г. е отчетена 30,8 млн. лв. печалба. Това става ясно от представените днес финансови резултати за първата половина на 2012 г.

Според компанията единствен негативен оттенък в отчета е продължаващият спад (4,1%) на приходите при фиксираната телефония, но и него компанията определя като овладяна тенденция. „Запазващата се тенденция от началото на годината, при която ръстът в мобилния сегмент компенсира изцяло спада във фиксирания, доведе до увеличение в общите приходи на Vivacom с 3,8% в сравнение със същия период на миналата година“, се посочва в съобщението на оператора.

Приходите от мобилни услуги и продукти са нараснали с 15% до 198,4 млн. лв., а останалите 245,9 млн. лв. са от фиксираните услуги.

Абонатите на мобилните услуги на Vivacom са се увеличили през първите шест месеца с 22% на годишна база, като най-силен ръст има в потреблението на мобилен интернет, където клиентите са нараснали със 150 на сто спрямо първите шест месеца на 2011 г.

Телевизионната услуга на компанията остава със стабилен ръст от 98% на годишна база. От Vivacom очакват увеличението в този сегмент да продължи особено след въведената през юни нова IPTV платформа, която позволява на потребителите на ТВ-услугата на телекома да записват, превъртат, спират на пауза канали и да достъпват интернет приложения от телевизионния екран, без това да променя крайната цена на продукта.

Добрите финансови резултати на компанията се представят само месец след провалената сделка с Turkcell.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още