IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RIM сключва важна патентна сделка с Microsoft

Производителят придобива правото да използва новата файлова система exFAT в своите устройства

22:11 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
RIM сключва важна патентна сделка с Microsoft

Борещият се за бъдещето си производител на BlackBerry RIM е подписал патентна сделка с Microsoft. Със сделката Research In Motion (RIM) придобива правото да използва новата файлова система exFAT в своите устройства, обяви Microsoft. Наред с другите неща по този начин по-бързо достъпни ще са и големи аудио и видео файлове, предаде Ройтерс.

На фондовия пазар сделката се посрещна положително. Страдащата напоследък акция на RIM се повиши временно с повече от два процента. В момента компанията работи по следващата си операционна система BlackBerry 10 и в началото на следващата година се очаква да пусне на пазара нови устройства. Смартфоните с операционната система BlackBerry 10 ще са на пазарите в началото на 2013 г. Канадската компания иска да обърне посоката на развитието си с новата технология, защото досега бившият лидер на пазара на смартфони не успява да пренесе господството си в корпоративния бизнес и към частните потребители. В този сегмент доминират iPhone на Apple и устройства с операционната система на Google - Android.

През последните месеци смартфон пионерът преминава през по-слаб период с намаляващ пазарен дял и загуби. През юни канадската компания отчете тримесечна загуба от 518 млн. долара. Продажбите на BlackBerry се сриват в сравнение със същия период на миналата година с 41% до 7,8 милиона единици.

Преди няколко седмици изпълнителният директор на компанията Торстен Хайнс съобщи, че BlackBerry 10 скоро може да бъде достъпна и за устройства, които не са от продуктовото портофолио на BlackBerry. Хайнс съобщи, че софтуерът QNX, върху който е базирана BlackBerry 10, „вече има нужните лицензи. Можем да направим същото и с BlackBerry 10, ако пожелаем“.

„Платформата BlackBerry 10 също може да бъде лицензирана“, допълва той, без да потвърждава дали от RIM наистина планират да направят това.

Преди това имаше слух, че Samsung иска да използва операционната система BlackBerry 10 в някои от своите продукти. Въпреки това миналата седмица от фирмата изказаха официална позиция, че компанията няма намерение да закупува каквито и да било лицензи за този софтуер.

Също днес стана наясно, че изпълнителният директор на Yahoo Мариса Майер реши да замени корпоративните Blackberry със смартфони от Apple, Samsung, Nokia и HTC. В САЩ много мобилни оператори все по-рядко предлагат смартфоните BlackBerry и вече почти не поръчват устройството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още