IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският концерн Huawei се противопоставя на обвиненията в шпионаж

В доклад за надеждността на китайските фирми САЩ предупреди за нежелателно партньорство с технологичната компания

17:08 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След фронтална атака от страна на американската политика китайската технологична компания Huawei защити продуктите си. „Сигурността и интегралността на нашите продукти са доказани в световен мащаб", съобщи говорителка на компанията в Шънджън пред Handelsblatt Online. Huawei работи на близо 150 пазара с повече от 500 големи клиенти. Компанията никога не е получавала оплаквания за сигурността на данните.

Във Вашингтон преди това бе представен проектодоклад за китайските производители на мрежово оборудване Huawei и ZTE, който определя компаниите като рискови за сигурността. Тези компании "не са свободни от влиянието на чужди сили", гласи заключението на депутатите.

В доклада се препоръчва Huawei да бъде обезкуражаван да прави инвестиции и придобивания в САЩ. Потенциалните клиенти трябвало да "намерят друг доставчик, ако държат на неприкосновеността на личния живот на своите клиенти", казва конгресменът Майк Роджърс в предаване на американска телевизия. Под негово ръководство комитетът следвало да оцени доверието към китайските компании. Докладът все още не е публикуван официално.

В САЩ недоверието към китайските компании датира от няколко години. Основателят на китайската технологична компания Жан Джънфей някога е служил в армията. Американски служители оправдават с това опасенията си, че китайската държава може да се меси в продуктовия софтуер. Компютърната мрежа на компанията може например да предава копия от данните за трафика на китайското разузнаване. Роджърс нарича Huawei заплаха за националната сигурност на САЩ.

И на други пазари Huawei се сблъсква с недоверие. Индия например изключи Huawei и ZTE от някои държавни договори.

Китайската страна обачеобяснява поведението на тези страни до голяма степен с политически мотиви. "Зад всичко това се крият маневри на Вашингтон. Критиките обаче се посрещат добре от избирателите в Китай ", каза служител на Huawei преди обявяването на проектодоклада.

Говорителка на Huawei подозира "политически цели" зад парламентарния доклад. Говорител на китайското външно министерство подчертава, че IT фирмите в страната насочват своя международен бизнес "в съответствие с пазарните принципи". Той се позова на значението на китайските инвестиции в САЩ и за тяхната икономика.

През първото полугодие Huawei отчита приходи от около 12 млрд. евро в глобален мащаб, от които около 0,5 млрд. долара в САЩ. През последните две десетилетия компанията измина пътя от гаражна фирма от Южен Китай до силен конкурент за имена като Cisco, Ericsson или Nokia Siemens Networks. В парламентарния доклад изрично е посочено, че Huawei е станал значим конкурент и за местните компании от сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още