IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo “открадна“ още един мениджър от Google

Мариса Майер назначава Енрике де Кастро за оперативен директор, който трябва да се заеме с рекламния бизнес

10:18 | 16.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Yahoo “открадна“ още един мениджър от Google

На върха на интернет компанията Yahoo в бъдеще ще застане още един бивш мениджър в Google. Главният изпълнителен директор на компанията Мариса Майер привлича Енрике де Кастро от бившия си работодател. Специалистът в онлайн рекламния бизнес ще ръководи ежедневния бизнес на компанията като главен оперативен директор. Той ще носи наред с други неща и отговорността за продажбите, медийния бизнес и вътрешните процеси в рамките на компанията.

„Аз съм въодушевена, че той се присъединява към силния лидерски екип на Yahoo", каза Майер в понеделник в централата на компанията в Сънивейл, Калифорния. Откакто тя встъпи в длъжност през юли замени голяма част от висшия мениджмънт. Yahoo има нов главен финансов директор и нов маркетинг мениджър. Де Кастро ще заеме своя пост най-късно през януари.

Целта на тези кадрови промени е да се излекува боледуващият рекламен бизнес на Yahoo. Де Кастро ще бъде ключова фигура в това усилие. И в Google в последните месеци той имаше управленчески опит в тази област. Майер от своя страна бе женското лице на лидера в онлайн търсенето и отговаряше за картовите услуги, преди да поеме главната роля в измъчвания от персонални спорове конкурент Yahoo.

Бившият главен изпълнителен директор Скот Томпсън подаде оставка през май заради „разкрасена своя автобиография“. Съоснователят на Yahoo Дейвид Фило, който все още работи за компанията, казва пред DealBook, че "назначението на Майер ще изненада мнозина в бранша“.

Според информация на близкия до Wall Street Journal технологичен блог All Things D интернет пионерът се е опитвал дълго време да привлече Де Кастро. Още Скот Томпсън се е опитал да назначи специалиста. Google е най-големият конкурент на Yahoo в борбата за доходоносната онлайн реклама. Facebook също ухажва рекламодателите.

Майер е убедила Де Кастро в крайна сметка с много пари: годишната му заплата ще е 600 000 долара, а в добавка идват и бонуси. Но преди всичко мениджърът ще получи 1 млн. долара в брой като начален бонус плюс разпределени за четири години акции или опции върху акции на стойност няколко десетки милиона долара, става ясно от подадените до американската комисия за търговия с ценни книжа (SEC) уведомления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още