IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортът като социална мрежа

Как един мини турнир по футбол и тенис на маса допринася за развитието на стартъп екосистемата

14:07 | 02.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Предприемачите в действие - на спортния терен. <em>Снимка: Myteam.bg</em></p>

Предприемачите в действие - на спортния терен. Снимка: Myteam.bg

„На терена няма значение къде си завършил и каква е позицията ти в момента, важно е дали умееш да играеш и дали играеш в екип. На практика предприемачеството много прилича на груповите спортни състезания - важни са качествата на всеки един от екипа, но също така важна е и способността на отделните хора да се сработят, за да постигнат целите си. Затова решихме, че един мини турнир по футбол и тенис на маса могат да допренесат индиректно за развитието на стартъп екосистемата“.

По този начин създателите на MyTeam -  единствената в България спортно-социална мрежа, обясняват идеята за създаването ѝ. Сайтът има за цел да подпомага младите хора в намирането на подходящ за тях спорт, място за спортуване, намирането на противник или присъединяването на играчи към съществуващ отбор или спортен клуб.

Така Мyteam възниква след събиране на приятели на "по бира" след мач в събота вечер и се превръща в място, където всеки може да коментира предишни мачове, да обсъжда случки и да планира следващите си срещи по игрищата, без да използва скучни и-мейл и телефон, разказва 31-годишният Симеон Софрониев, един от създателите на сайта, който стартира през юли 2010 г.

В портала всеки, който се занимава със спорт, независимо на какво ниво, може да избира от над 75 спорта, да получи приятелски съвет от други спортуващи, да публикува лични снимки или съобщения на таблото, а също така да създава отбори, фен клубове и много нови приятелства.

И две години след старта на сайта, който вече може да се похвали с редица първи места на местни web награди, идва идеята за провеждането на „Спортно междучасие за Предприемачи" - сезон 2012.

Това е своеобразен спортен полуден с турнир по мини футбол, тенис на корт, тенис на маса – и е съвместна инициатива на StartUP Foundation и Myteam.bg, а Investor.bg бе медиен партньор.

От 2007 г. насам фондацията StartUP активно насърчава предприемачеството на всяко възможно ниво, като си партнира с други стартъп организации и с бизнеса. До момента организацията е направила повече от 100 събития и е достигнала така до над 10 000 млади хора.

Идеята за турнира идва спонтанно и е породена от факта, че младите хора и по-специално тези от тях, които са се захванали да правят собствен IT бизнес, прекарват изключително много време онлайн, пред компютъра, и затова се движат малко. „Затова решихме, че едно тематично спортно събитие би било интересен формат да се опознаем, да поспортуваме заедно, да прекараме приятно“, разказва Софрониев пред Investor.bg.

Но организаторите доразвиват идеята си. „Обикновено, когато организираш безплатно събитие, се записват много хора, но много малко идват, защото не ценят събитието, тъй като не са бръкнали в джоба си за него. Затова решихме да съберем много ниска мотивационна такса, която, ако надмине разходите по събитието, да бъде използвана за закупуване на книги, в които се говори за стартиране на бизнес. Целта е създаване на малка библиотека с полезна информация за всеки стартиращ предприемач“, пояснява още Софрониев.

И тъй като инициативата е много успешна, организаторите планират да направят последващ сезон, като ще включат допълнителни спортове освен проведените: мини футбол, тенис на корт и тенис на маса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Браво за тази инициатива и този сайт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още