IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Priceline купува Kayak за 1,8 млрд. долара

До 2016 г. туристическите продажби в интернет могат да достигнат 151,9 млрд. долара

11:10 | 09.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мениджърите на Kayak при IPO-то през лятото. <em>Снимка: компанията</em></p>

Мениджърите на Kayak при IPO-то през лятото. Снимка: компанията

Priceline.com Inc. - компанията за туристически резервации в интернет с най-голяма пазарна капитализация, купува Kayak Software Corp. за 1,8 млрд. долара в кеш и акции, с което ще разшири спектъра на услугите си, съобщава Bloomberg.

Акционерите на Kayak, която проведе първично публично предлагане (IPO) през юли, ще получат по 40 долара за акция, съобщават двете компании в изявление, публикувано в четвъртък.

Това представлява 29% премия върху цената, при която акциите на Kayak приключиха сесията в четвъртък и включва около 500 млн. долара кеш и акции за 1,3 млрд. долара плюс опции.

Сделката е най-голямата за Priceline, която използва придобивания, за да разширява пазарния си дял.

Kayak помага на клиентите си да сравняват цени и да правят резервации за хотели, полети, коли под наем и цели ваканционни пакети.

До 2016 г. туристическите продажби в интернет могат да достигнат 151,9 млрд. долара от 107,4 млрд. долара през 2011 г., разкриват данни на EMarketer Inc.

„Това определено ще е великолепен източник на нови потребители за Priceline“, казва Андре Скуин, анализатор на RBC Capital Markets.

Kayak, който набра 91 млн. долара с първичното си публично предлагане през юли, когато продаде 3,5 млн. акции при цена от 26 долара за акция, е обработил 302 млн. заявки през третото тримесечие на годината. Това представлява ръст от 31% на годишна база.

При обявяването на сделката Priceline изгуби 2,5% до 612,12 долара за акция в търговията след края на сесията вчера.

По-рано в четвъртък акциите на компанията се понижиха с 1,1% до 627,87 долара. Kayak спечели 32% до 41,01 долара за акция в търговията след края на сесията. И двете компании са базирани в Норфолк, Кънектикът.

„Това са две от най-големите компании за туристически резервации в интернет. И двете традиционно са в топ 5 или топ 10 на интернет трафика в САЩ“, казва Дан Марсес, анализатор на EMarketer. „Има смисъл тези две компании да искат да работят заедно, тъй като силните им страни наистина са различни“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още