IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Globul отчете двуцифрен спад на приходите и печалбата за третото тримесечие

Средното месечно потребление в минути се повишава с 3% на годишна база, но средният приход от потребител спада с около 30% до 11,30 лв.

13:33 | 09.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Globul отчете двуцифрен спад на приходите и печалбата за третото тримесечие

Българският телекомуникационен бранш продължава да изпитва ефектите на намалялото потребителско търсене, предизвикано най-вече от свиването на доходите на населението, констатира телеком операторът Globul, чиито общи приходи през третото тримесечие на 2012 г. се свиват с 20,9% в сравнение със същия период на предишната година.

Причината за това сериозно намаление според самата компания е най-вече изключително рязкото намаление на цените за терминиране, въведено от регулатора от 1-и юли, както и в резултат от промяна в счетоводната политика на компанията, въведена през септември 2012 г. с цел хармонизация с практиките в ОТЕ Group. 

Все по-силната конкуренция продължава да води до намаление на цените на дребно най-вече в корпоративния сегмент, а пазарът достигна точката на насищане с проникване на мобилните услуги от над 150%, смятат от компанията. 

Приходите от услуги през периода са намалели с 25%, основно поради по-ниските цени за терминиране и промените в счетоводната политика на компанията. Ако не се взимат предвид новите цени за терминиране и промените в счетоводната политика на компанията, приходите от услуги на оператора за третото тримесечие на годината запазват нивото си от същия период на миналата година, въпреки нарастващата конкуренция, особено в бизнес сегмента.

Печалбата на Globul преди данъци, лихви и амортизации за третото тримесечие намалява със 17,3% в сравнение със същия период през миналата година, докато показателят за печалба преди данъци, лихви и амортизации като процент от общите приходи на компанията отбелязва ръст от 1,8 процентни пункта. За деветте месеца на годината печалбата е в размер на 106,6 млн. лева спрямо 116,9 млн. лева година по-рано, което представлява спад от 8,7%. 

Клиентите на абонаментните програми на Globul обаче се увеличават и вече са над 2,7 милиона, като в края на септември са със 7,8% повече в сравнение с миналата година, или около 62% от всички клиенти на оператора. Въпреки продължаващата тенденция за миграция на потребителите от предплатени услуги към услуги на договор, броят на потребителите на предплатените услуги на компанията също е нараснал - с 4,8% за третото тримесечие на годината.

Средното месечно потребление на един потребител за периода продължава да расте и достига 156 минути, или с 3% повече от третото тримесечие на 2011 г., докато средният приход от един потребител намаля с около 30% до 11,30 лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
aristotel
преди 11 години
Бях при Мтел преминах на глобул и сега съм на ВИВАком. И 3-те оператора са МАФИЯ. Имам 3 номера и ползвам само 2 а др. една позната с цел намаляване на разходите реших да прехвърля 1 номер от абонамент на предплатена за да си запазя номера и КАКВО се ОКАЗА? НЕ МОЖЕ, може само от предплатена на абонамент. ПРИНУЖДАВАТ ни значи само и само да надуват колко карти са продали е за момента разбрах че само Мтел го разрешават и номера ще го прехвърля при тях. Мтел имали 4 мил. абонати глобъл 2,7 Вива 2 милиона е че Бугария е 6,5 пре човечета при което деца и пенсинери са 4,5 милиона и те не правят големи сметки. Била им паднали приходите ами тяхните цени са по-СКЪПИ от целия ЕС и ако не ги бяха натиснали още ще говорехме на 1,20 на минута. *** са всичките мобилки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още