IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките амбиции на Deutsche Telekom могат да приключат с кошмар

Германският концерн продава активите си в Европа, за да си осигури свежи постъпления

13:29 | 26.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцките амбиции на Deutsche Telekom могат да приключат с кошмар

Преди четири години германският телекомуникационен концерн Deutsche Telekom AG купи дял в най-голямата телефонна компания в Гърция, обещавайки на инвеститорите си растеж в Югоизточна Европа, за да компенсира забавянето на продажбите в Германия. Тази офанзива обаче днес се превърна в срамно отстъпление, пише в свой анализ Bloomberg.

Hellenic Telecommunications SA, известна също като ОТЕ, планира продажбата на активи в региона, за да се задържи на повърхността, тъй като гръцката икономика е затънала в петата си поредна година на рецесия с безработица от 21%.

След продажбата на 20% дял в бившия телекомуникационен монополист на Сърбия
тази година за 380 млн. евро, ОТЕ търси купувач за бизнеса си и в България.

Постъпленията от продажбата ще помогнат за преодоляването на недостига за рефинансиране в размер на над 800 млн. евро (1 млрд. долара), заяви източник, запознат с въпроса, който пожела да остане анонимен, тъй като планът все още не е публично оповестен.

Европейският бизнес на Deutsche Telekom, някога приветстван от главния изпълнителен директор Рене Оберман като основен двигател на растеж, се сви с 10% миналата година, тъй като дълговата криза в региона ограничи разходите за телефонни услуги.

„Те никога нямаха истински шанс“, казва Хайнц Щефан от Fairesearch GmbH, един от видните анализатори на Deutsche Telekom. „Бизнесът е все още там, но фантазията за растежа си замина. Като инвеститор, вие трябва да се запитате къде отиват парите ми?“

Задълженията

Deutsche Telekom похарчи общо 4 млрд. евро за 40% дял в ОТЕ от 2008 г. насам. Тъй като акциите на ОТЕ поевтиняха рязко, Deutsche Telekom отчете отписвания за 2,6 млрд. евро само от този актив. Базираната в Бон компания определя кой ще бъде изпълнителен директор на ОТЕ и консолидира печалбата на ОТЕ като част от акционерно споразумение с гръцката държава, която притежава 10%.

Акциите на ОТЕ поевтиняха на борсата в Атина с около 90 процента, откакто Deutsche Telekom започва придобиването. Вчера те отчетоха спад с 15% до 1,79 евро за брой, с което общият спад за тази година вече е 38%, а пазарната оценка на оператора стана 877 млн. евро. Към това трябва да се добави и нетен дълг в размер на 3,4 млрд. евро към края на март.

В събота гръцката компания обяви, че проучва продажбата на българските си активи, включително и на оператора Globul и на веригата за продажба на дребно на електронни стоки Germanos Telecom Bulgaria.

„Потенциална продажба на тези активи ще намали драстично бъдещите финансови задължения на ОТЕ, като същевременно ще позволи на концерна да засили присъствието си в оставащите стратегически пазари", се казва в изявление на ОТЕ.

Globul е вторият по големина доставчик на безжични услуги в България с 4,3 млн. абонати в края на миналата година, следвайки лидера M-Tel, собственост на Telekom Austria AG. ОТЕ притежава активи в Румъния и Албания.

Последна актуализация: 01:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още