IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съосновател на SAP продава акции за 120 млн. евро

Председателят на надзорния съвет Хасо Платнер ще продаде книжата в идните 12 месеца

22:26 | 30.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хасо Платнер ще осребри част от акциите си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хасо Платнер ще осребри част от акциите си. Снимка: Ройтерс

Съоснователят на германския софтуерен концерн SAP Хасо Платнер ще превърне отново една малка част от своя дял в софтуерната компания от Валдорф в пари. Една банка ще продаде през следващите дванадесет месеца от името на милиардера акции на SAP за по десет милиона евро на месец, обяви SAP в петък, позовавайки се на Платнер.

Той иска да инвестира 120-те милиона евро в своята компания  за рисково финансиране Hasso Plattner Ventures в Hasso-Plattner-Institut  за софтуерна системна технология към Университета в Потсдам, казва говорител на SAP.

По този начин участието на Платнер в SAP ще падне вероятно до ноември 2013 г. до 9,7 от сегашните 9,89%. Тримата съоснователи Платнер, Дитмар Хоп и Клаус Чира с общия си дял от 23,4 на сто са все още преграда срещу враждебно придобиване на SAP.

Първите 200 000 акции Платнер вече е продал. През януари продажбата ще продължи на малки порции. При сегашния курс на акциите на SAP Платнер ще трябва да се раздели с общо два милиона акции. Книжата на концерна се разменяха в петък срещу 60 евро, почти на непроменен курс спрямо този от четвъртък.

Платнер вече е правил на няколко пъти подобни поръчки за продажби. Преди две години той за първи път намали участието си в SAP под десет процента. По това време той използва набраните пари, за да плати данъци върху имуществото си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още