IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia пуска Lumia в Китай

Договорът с China Mobile предизвика 7% поскъпване на акциите на финландската компания

14:05 | 05.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Nokia Lumia 920. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Nokia Lumia 920. Снимка: Ройтерс

Финландският производител на телефони Nokia ще си партнира с най-големия мобилен оператор в света China Mobile, който ще пусне новия флагман на компанията Lumia на пазара в Китай, пише Ройтерс.

Новината предизвика рязко поскъпване на акциите на Nokia с над 7 на сто днес. Причината е, че доброто представяне на Lumia ще бъде ключово за бъдещето на компанията. Именно надеждите, които се възлагат на новата серия, подкрепя пазарната капитализация на Nokia, която обаче въпреки всичко се свива с 28 на сто от началото на годината.

„Новината не е изненада, но дава гигантски възможности пред Nokia, може би един от най-добрите шансове за смартфоните на компанията. На този пазар има огромно търсене за смартфони от висок клас“, коментира Сами Саркамис, анализатор в Nordea Markets.

Към момента China Mobile има над 700 млн. абонати. Операторът ще предлага модела Lumia 920 T, който е първият мобилен телефон с Windows Phone 8, пуснат да работи в китайската 3G мрежа.

През последните години телекомуникационният пазар в Китай е доста оживен, като се води жестока ценова война в опит на потребителите да се предоставят евтини телефони, обвързани с договори за пренос на данни.

Към момента China Mobile е единственият оператор в Китай, който няма договор за продажба на смартфона на Apple iPhone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още