IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia иска да се възползва от слабостта на Apple

Финландският концерн анонсира картографската си услуга Here

13:49 | 14.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nokia иска да се възползва от слабостта на Apple

Страдащият от спадащите продажби на телефони финландски концерн Nokia пакетира своите картови услуги под търговската марка Here. Картовите предложения в бъдеще трябва да бъдат на разположение на всички известни мобилни и настолни платформи. На адрес here.net е наличен известният по-рано под името Nokia Maps уеббазиран софтуер в HTML 5 версия, която включва и 3D изглед на избрани градове, пише технологичният блог Golem.de.

В картите са интегрирани и информация за трафика, търговски и развлекателни съвети и свързаните с тях потребителски ревюта. Всеки, който иска, може да види и плътността на ресторантите, атракционите и възможностите за пазаруване на цветна карта. Това прави много по-лесна обиколката на градовете, тъй като потребителят може сам да определи къде са най-интересните места.

Най-интересната нова функция на картите Here е може би инструментът Map Creator, с който потребителят на картите може онлайн да допълва данни за досега само слаборазвити райони в сайта. Map Creator е построен много по-просто, отколкото онлайн приложението Online Map Editor (OSM) и понастоящем позволява само да се нарисуват на картите пътища и тунели и да се определят техните имена, посоките на движение, еднопосочни улици, и сходни характеристики.

Nokia ще интегрира подобни допълнения в картовия си материал, след като ги провери. В момента обаче картите могат да бъдат подобрявани от потребителите само в някои страни.

Основаното на HTML5 безплатно приложение за iOS е в процес на одобрение от Apple и скоро ще се появи в каталога с програмите. Така Nokia Here ще се изправи в пряка конкуренция срещу силно критикуваната картова услуга, като тук ще е възможно и офлайн ползването ѝ. Приложението ще поддържа гласова навигация, както и ще съдържа информация за обществения транспорт.

Но това не е всичко - от услугата ще могат да се възползват и собствениците на устройства, базирани на Android (от 2013 г.) и на Windows Phone. Освен това е достъпна и уеб версия на Nokia Here за браузъри, а в сътрудничество с Mozilla ще има специална версия за Firefox OS. Точна дата на пускането ѝ засега няма, но Nokia смята, че това ще стане през 2013 г. Разработчиците обещават също така и офлайн версия на картите, гласова навигация и маршрути на обществения транспорт. Регистрираните потребители ще имат възможност за запаметяване на места, за да ги извикат по-късно на екрана или да ги споделят с приятели.

Паралелно с представянето на Here финландският концерн обяви, че е придобил американската компания Earthmine за неназована сума. Earthmine е специализирана в триизмерното заснемане на градове чрез стереокамери и от нея се очаква да се изправи в директна конкуренция срещу Google Street View. Предложението на Nokia ще се казва Livesight и ще предоставя триизмерни карти на улиците в по-големите градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
То в съвременната икономика всичко е този принцип, ще ми е интересно да дадеш някой пример за нещо различно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
И тези са странни: Правят хубави телефони но, изпитват сериозни проблеми с оцеляването си...и, изведнъж, да се възползвали от слабостта на Абълчицата. Чакало-хиенско-лешоядска история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още