IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо фантазиите на Zynga за онлайн залагания никога няма да се осъществят?

Компанията има нулев опит в игрите с реални залози, а конкуренцията в бранша е прекалено силна при липсата на регулация на американския пазар

14:30 | 07.12.12 г. 2
<p>
	Марк Пинкъс. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Пинкъс. Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор и съосновател на Zynga Марк Пинкъс трябва спешно да измъкне жокер от ръкава си. Пазарната капитализация на неговата компания е намляла със 74% през тази година и е сред най-зле представящите се големи публично търгувани компании в САЩ, пише в свой коментар американското списание Forbes.

Най-талантливите му служители от месеци се насочват към изхода, а най-важният му партньор - социалната мрежа Facebook - се отдръпва от него.

Преди година Пинкъс и Zynga продадоха на инвеститорите 1 млрд. акции на компанията на цена 10 долара за брой в рамките на първично публично предлагане, проведено върху обещанието за социални игри. Малко след това Пинкъс направи крачка встрани, като осребри част от печалбата и прибра 190 млн. от продажбата на свои акции в компанията.

Сега, когато пазарната капитализация на Zynga се срина и акциите се търгуват по 2,50 долара за брой, той опитва нов номер. Опитва се да продаде на инвеститорите идеята за залагания онлайн.

Това е естествено продължение за него, тъй като Zynga Poker бе първата социална игра на компанията и е най-голямата онлайн игра на покер в света със свободен достъп.

Пинкъс накара Zynga да обяви вчера, че е подала документи за предварително разрешение от Контролния борд за игрите в щата Невада, за да представи идеята, че тя може да намери спасение в залаганията онлайн. Инвеститорите налапаха куката, изстрелвайки акциите на компанията със 7% нагоре – най-доброто представяне, което е регистрирала от седмици насам.

Всичко това се случи, след като през октомври Zynga обяви, че е подписала споразумение с Bwin.Party Digital Entertainment – компания за онлайн залози, базирана в Гибралтар.

Проблемът обаче е, че Zynga не е добре позиционирана за завладяване на света на залаганията онлайн.

Като  начало – липсва регулиран пазар на залаганията онлайн в САЩ. Въпреки усилията на сенатора от Невада Нари Рийд и на други заинтересовани беше доказано, че е трудно да се прокара каквото и да е законодателство на федерално ниво в тази област. Ако чрез някакво чудо бъде прокарано такова законодателство, то вероятно ще се ограничи до покера в мрежата.

Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още