IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерик Шмид заминава за Северна Корея

Изпълнителният председател на Google ще посети страната в рамките на хуманитарна мисия

15:15 | 03.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шмид ще стане първият водещ мениджър на Google, който ще посети Северна Корея. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шмид ще стане първият водещ мениджър на Google, който ще посети Северна Корея. Снимка: Ройтерс

Изпълнителният председател на Google и член на съвета по наука и технологии при президента на САЩ Барак Обама Ерик Шмид ще стане първият висш мениджър на калифорнийската компания, който ще посети Северна Корея.

Както пише агенция  AP, позовавайки се на запознати източници, Шмид ще посети страната в рамките на частна, хуманитарна мисия под ръководството на бившия губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън.

Вероятността Google да настоява да започне бизнес начинание в страната е минимална, смята Виктор Ча, който е бивш главен специалист в Азия в администрацията на екс президента Джордж Буш. 

„Може би най-интригуващата част от това пътуване е просто идеята за него", заяви Ча, който в момента е анализатор в базирания във Вашингтон мозъчен тръст „Център за стратегически и международни изследвания“. Ким Чен-ун "има ясно изразена склонност към модерните премени на живота", казва Ча.

„Ако Google е първата малка стъпка при пробиването на информационния балон в Пхенян, то тя може да бъде началото на много интересно развитие".

Пътуването ще се осъществи през януари. Кой още ще придружи Шмид и Ричардсън засега не е ясно. Не е и известно с кого ще се срещнат американците, защото между Вашингтон и Пхенян не съществуват дипломатически отношения.

Северна Корея се счита за страната с най-стриктен интернет контрол. Ерик Шмид, който беше генерален директор на Google от 2001 до 2011 г. и оглавява борда на директорите от 2001 г. до днес, е известен с откритата си поддръжка на свободата в интернет и вероятно това е темата, която смята да дискутира с лидерите от Пхенян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още