IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерик Шмид вече е в Северна Корея

Американската делегация ще се опита да съдейства за освобождаването на американски затворници в Пхенян

22:36 | 07.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Делегацията каца в Пхенян. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Делегацията каца в Пхенян. Снимка: Ройтерс

Бившият губернатор на американския щат Ню Мексико Бил Ричардсън и изпълнителният председател на Google и член на съвета по наука и технологии при президента на САЩ Барак Обама Ерик Шмид започнаха своята противоречива частна мисия в Северна Корея. Посещението включва и усилия да се постигне съгласие от местните власти за освобождаването на американци, излежаващи присъди в севернокорейски затвори, предаде Ройтерс.

Посещението идва, след като през миналия месец Северна Корея проведе изпитание на ракета с далечен обхват и докато изолираната държава продължава да работи върху ядрените си обекти според сателитни снимки. Севернокорейска държавна телевизия излъчи кадри, на които се виждат Ричардсън и Шмид на летището в Пхенян. Делегацията се състои от Шмид, дъщеря м

у, Ричардсън и още един мениджър на Google - Джаред Коен, предават южнокорейските медии. Според тях полетът на делегацията е пристигнал в Пхенян от столицата на Китай Пекин.

Мисията беше разкритикувана от Белия дом заради периода, през който се провежда. САЩ нямат дипломатически отношения с КНДР и изолираната и бедна страна е на практика във военно положение с Южна Корея.

Южна Корея е в разгара на подготовката си за нов президент, който ще встъпи в длъжност през февруари, докато Япония, друг основен съюзник на САЩ в региона, има нов министър-председател.

Американски официален представител заяви, че периодът на пътуването е особено лош от гледна точка на администрацията на Обама, тъй като се случва, след като Съветът за сигурност на ООН размишлява как да отговори на Северна Корея на изстрелването на 12-и декември на управляеми ракети. Тогава Пхенян проведе изпитание на ракета с далечен обхват

"Ние сме в един вид класически период на провокация със Северна Корея. Обикновено изстрелванията на техните ракети са последвани от ядрени опити", казва служител, който говори пред Ройтерс при условие на анонимност.

"По време на тези периоди е много важно международната общност да бъде обединена, със сигурност на равнище на Съвета за сигурност на ООН, за да покаже на Северна Корея, че тя ще плати цената за това, че не живее по своите условия и задължения".

Ричардсън, бивш посланик в Организацията на обединените нации, вече осъществи многобройни пътувания до Северна Корея. Не са ясни причините за участието на Шмид в пътуването, въпреки че Google го характеризира като "лична" визита.  Според съобщения на медиите и на мозъчни тръстове, длъжностни лица от правителството на Северна Корея са били на посещение в централата на Google през 2011 г. - нещо, което американският технологичен гигант отказа да коментира. 

Усилията на Ричардсън да постигне освобождаването на Кенет Бae, американски екскурзовод от корейски произход, който бе задържан миналата година, ще са последният засега опит с високопоставени посещения да се стигне до освобождаване на задържани американци в Пхенян.

Ричардсън заяви пред CBS в петък, че е бил потърсен от семейството на Бae и че той ще повдигне въпроса, докато е в Северна Корея.

Най-забележителният успех на Пхенян от последните години е посещението на бившия президент Бил Клинтън през 2009 г., с което той спечели освобождаването на две американски журналистки.

Миналата година Джаред Коен и Ерик Шмид се срещнаха с дезертьори от Северна Корея, държава, която се нарежда на дъното на годишното проучване на свободата на интернет и пресата на "Репортери без граници“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още