IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pearson се бори със спадаща печалба

Акциите на издателя на Financial Times се сринаха с 4,4 на сто при сравнително силна за компанията търговия

17:41 | 21.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Pearson се бори със спадаща печалба

Британският издател Pearson очаква трудна 2013 година. Още през изминалата година собственикът на престижния Financial Times (FT) почувства трудните пазарни условия. Печалбата се топеше предвид мерките за строги икономии, които правителствата предприеха, и свиването на рекламите.

Pearson заяви в понеделник, че печалбата на акция е била в размер на 84 пенса – по-ниско равнище, отколкото по-рано обявените 84,9 пенса. Година по-рано печалбата бе 86,5 пенса на акция. Официалният общ годишен баланс ще бъде представен на 25-и февруари.

В допълнение към по-ниските разходи за образование в много страни, за спада са допринесли и по-слабите приходи от реклама, обяви компанията. Pearson издава освен британския бизнес вестник и книгите с марка Penguin. Тази област ще се слее с Random House на Bertelsmann в новата компания Penguin Random House.

В момента Pearson е в процес на преход. Обявената към края на годината оставка на главния изпълнителен директор Марджъри Скардино, която бе в компанията в продължение на 16 години, предизвика спекулации за новата стратегия на Pearson.

Компанията постига три четвърти от продажбите си с учебници и други учебни материали. Скардино бе първата жена, която оглавява концерн от индекса FTSE 100. „Продажбата на Financial Times може да се случи само през трупа ми“, заяви неколкократно тя.

След като не бе избрана за заместник на Скардино, и директорът на FT Group Рона Феърхед си стегна багажа. Financial Times в продължение на години е предмет на спекулации за продажба. За последно през декември се появигха спекулации, че кметът на Ню Йорк и основател и собственик на агенцията за финансови новини Bloomberg Майкъл Блумбърг обмисля да направи предложение за покупка на Financial Times.

Песимистичната прогноза прати акциите на компанията към дъното. Книжата се свиха с 4,4 на сто при сравнително силна за позицията търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още