fallback

Достъпът на столичани до е-правителството ще е възможен от май

Картата, с която гражданите на София ще имат достъп до е-услугите, ще струва между 20 и 30 лв., каза Ивайло Московски

14:05 | 04.02.13 г. 8

От май тази година всеки жител на територията на София ще има достъп до системите на електронното правителство и ще може да го използва за общо 50 услуги към Столична община. Гражданите ще имат достъп до е-управлението чрез специална карта, в която щe бъде внедрен персоналният електронен подпис на притежателя й, както и неговото електронно ЕГН, с което ще се идентифицира.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред TV7. Той разясни до какъв етап е стигнало развитието на проекта за въвеждането на е-правителството, което по предварителни обещания трябваше да бъде факт от пролетта на тази година.

По негови думи самата електронна карта ще струва между 20 и 30 лв. На този етап за социално-слабите не е предвидено безплатното издаване на такива или при облекчени условия.

„С картата гражданите ще се идентифицират на портала на електронното правителство и ще имат достъп до всички електронни услуги, които държавата и общините предоставят. Всички необходими удостоверения за раждане, за наследство, за данъци, за такси, за промяна на устройствени планове – всички те са част от пилотния проект на територията на София“, обясни ресорният министър.

Той подчерта, че на първо време електронното управление ще функционира само за услуги на Столична община. Тепърва всички останали услуги, например от институции като Националната агенция за приходите (НАП) и Националния осигурителен институт (НОИ) ще станат достъпни, след като ведомствата надградят системите си, за да могат да бъдат директно използвани чрез същата карта.

Московски допълни, че заплащането на услугите през е-управлението ще става чрез кредитна или дебитна карта: „Много от хората и в ден днешен правят разплащания по електронен път, така че това не е някаква новост“.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 11.09.22 г.
fallback