IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредна загуба коства главата на шефа на Alcatel-Lucent

Бен Вервайен ще напусне компанията заради свитите финансови резултати

13:23 | 07.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Времето на Бен Вервайен&nbsp; в&nbsp; Alcatel-Lucent изтича. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Времето на Бен Вервайен  в  Alcatel-Lucent изтича. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на производителя на телеком оборудване Alcatel-Lucent  Бен Вервайен напуска губещия френско-американски производител след провален четиригодишен опит да върне компанията трайно към печалба, предаде Ройтерс.

По думите на Вервайен в днешното му съобщение, за него е "ясно, че сега е подходящ момент" компанията да си намери ново ръководство.

Изпадналият в затруднения заради финансовата криза и нарастващата конкуренция концерн се върна в червената зона на загубите. Напускането на холандеца идва, след като днес компанията отчете загуба от 1,37 милиарда евро за миналата година спрямо 1,1 милиарда евро печалба година по-рано.

Според материал на Wall Street Journal някои членове на Надзорния съвет са разочаровани от скоростта на предприетите от него структурни промени. Все пак имало и гласове, които хвалели холандеца за последните успехи, сред които осигуряването на свежи банкови кредити и спестовните мерки.

През 2012 г. те са помогнали да се смекчи ефектът от спада в приходите и отчисленията. По отношение на приходите, през изминалата година компанията отчита спад от почти 6% до 14,5 млрд. евро.

Най-силни проблеми създаденият през 2006 г. от сливането между френския концерн  Alcatel и американския му конкурент Lucent производител изпитва в Европа. Там приходите се сриват с цели 16%.

Заради отписването на 1,4 млрд. евро под черта компанията отчита загуба от 1,37 млрд. евро. Между 2007 и 2010 Alcatel-Lucent натрупа загуба от 9,5 млрд. евро.

През септември Alcatel-Lucent обяви, че стяга своите корпоративни структури и намалява състава на топ мениджмънта си. Покупките, продажбите и маркетингът ще бъдат централизирани. Компанията се отказва и от регионалната си структура, но вместо това четирите основни бизнес единици ще бъдат разположени в рамките на единна глобална организация. Освен това броят на членовете на борда ще бъде намален наполовина до шест членове. 

Подобно на конкурентите си Ericsson от Швеция, Huawei от Китай и Nokia Siemens Networks, Alcatel страда от намаляване на разходите от страна на телекомуникационните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още