IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple губи правата за запазена марка върху iPhone в Бразилия

Компанията дори може да продава смартфоните, но рискува съдебен процес, а изключителните ѝ права върху името остават навсякъде освен за мобилни устройства

21:35 | 13.02.13 г.
Apple губи правата за запазена марка върху iPhone в Бразилия

Бразилски регулаторни органи постановиха, че американския технологичен гигант Apple няма изключителни права върху запазената марка „iPhone“ в южноамериканската държава, съобщи ВВС.

Решението е следствие от регистрацията на името от местната компания Gradiente Eletronica през 2000 г. - 7 години преди американците.

Говорител на  Apple е отказал да коментира информацията, но от Института за индустриална собственост са уведомили британския медиен конгломерат, че са научили, че компанията се кани да обжалва решението.

Оттам са добавили, че решението е в сила само за мобилни устройства и че технологичният гигант запазва изключителните си права върху употребата му навсякъде другаде, включително в надписи върху дрехи, в софтуера и в публикации.

Apple може да продължи да продава мобилни устройства под спорната марка в най-големия пазар в Латинска Америка, но Gradiente има възможност да я съди заради изключителните права.

От института са посочили също, че от американската компания са поискали пълни права върху името, тъй като Gradiente не е предложила на пазара продукт под името iPhone преди декември 2012 г. Базираната в Манаус бразилска компания вече продава iPhone Neo One с операционната програма Android за 599 бразилски реала (304 долара).

Агенция Bloomberg бе съобщила, че председателят на борда на директорите на Gradiente е заявил, че компанията е готова да започне преговори за всичко и по всяко време. Последните финансови резултати на Apple показаха, че кешовите ѝ резерви са нараснали до 137 млрд. долара.

Нейният производствен партньор Foxconn в момента произвежда 4 модела iPhone в своите бразилски заводи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още