IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google съкращава още 1200 служители в Motorola Mobility

Мерките ще засегнат преди всичко служители в САЩ, Индия и Китай

12:52 | 08.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google съкращава още 1200 служители в Motorola Mobility

Американският мобилен концерн Google ще съкрати още 1200 работни места в своето подразделение Motorola Mobility, пише Wall Street Journal, като се позовава на вътрешнофирмена комуникация. Това съответства на 10% от заетите в компанията.

Засегнати ще са преди всичко служители в САЩ, Китай и Индия. Хардуерното подразделение на Motorola Mobility в Индия прекратява производството си. Това ще доведе до съкращаване на 76 работни места там като част от глобалната програма за съкращаване на разходите, пояснява още изданието.

Съкращенията са извън онези 4000 работни места, за които стана ясно, че ще отпаднат още през август. Това бяха 20% от тогавашният общ брой служители на компанията. Обявеното през август 2012 г. преустройство на дъщерната компания предвижда затварянето на една трета от нейните 94 офиси по целия свят.

Производството на телефони от нисък клас се преустановява, а продуктовото портфолио се изчиства, като в допълнение Motorola иска да се оттегли от губещите пазари. Тогава компанията посочи, че планираните съкращения на работни места ще й струват около 340 млн. долара заради изплащането на обезщетения и други разходи, което може да наложи допълнителни промени с цел спестяване.

"Въпреки че сме много оптимистично настроени за новите продукти в нашето потрфолио, ние продължаваме да се изправяме пред предизвикателства“. По отношение на високите разходи Google добавя още: „Ние работим на пазари, където не сме конкурентоспособни и губим доста пари“.

Междувременно Motorola потвърди новите съкращения. „Те са продължение на обявените през лятото мерки за съкращения“. Съобщения до борсата още през октомври намекваха за тези нови мерки.

Google придоби Motorola Mobility през май 2012 г. за 12,5 млрд. долара преди всичко заради богатото си с патенти портфолио. Прекръстена на Motorola Mobility, групата от предградие на Чикаго внесе документи за първите си патенти за мобилен телефон още през 1970 година. 

Дълго време лидер на този пазар, Motorola пропусна обрата със "смартфоните" и днес лидери на него са американската група Apple и южнокорейският концерн Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още