IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата кибер атака в историята забави скоростта на глобалния интернет

За атаките са обвинени холандска компания за уеб хостинг и „криминални банди“ от Източна Европа и Русия

18:13 | 27.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалният интернет се е забавил заради конфликт, определян от експерти като „най-голямата кибер война в историята“, съобщава BBC.

Конфликт между неправителствена организация, поддържаща филтри срещу спам, и хостинг сървър предизвика кибер атака с размери, които се отразяват на глобалната мрежа като цяло.

Кибер войната влияе на скоростта на популярни сайтове като Netflix, който позволява на потребителите си да гледат онлайн телевизия. Експерти по кибер сигурността се опасяват, че конфликтът може да ескалира и да засегне банковите услуги и електронните пощи.

Атаките се разследват от полицията на 5 държави.

Spamhaus, базирана в Лондон и Женева група, е организация с нестопанска цел, която предоставя филтри срещу спам и друго нежелано съдържание.

За да предоставя тези услуги, Spamhaus поддържа серия забранителни списъци – бази данни със сървъри, за които има съмнение, че се използват за „непочтени цели“.

Неотдавна Spamhaus блокира сървъри, поддържани от Cyberbunker, холандска компания за уеб хостинг, чиято политика е да съхранява абсолютно всякакво съдържание освен детска порнография и материали, които могат да се използват за терористична дейност. 

Spamhaus злоупотребява с позицията си и не трябва да й бъде позволявано да решава „какво може и какво не може да има в интернет“, коментира Свен Олаф Кампхуйс, говорител на  Cyberbunker.

Spamhaus обвинява Cyberbunker, че извършва кибер атаките в сътрудничество с „криминални банди“ от Източна Европа и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още