IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата за технологични патенти започва да се уталожва

Правата над стари изобретения може би не струват толкова много, колкото изобретяването и продажбата на нови неща

15:25 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Борбата за технологични патенти започва да се уталожва

През последните няколко години технологичните компании похарчиха луди пари за покупка на патенти. Сега обаче те разбират, че собствеността на правата над стари изобретения може би не струва толкова много, колкото изобретяването и продажбата на нови неща, пише Bloomberg.

Огнената страст на технологичния свят към патентите най-накрая започва да се уталожва, заяви миналата седмица главният изпълнителен директор на Alcatel-Lucent Мишел Комб. "В сферата на патентите в момента има по-малко оживление в сравнение с периода преди две години, когато новите играчи се бореха да купят възможно най-много патенти, особено в сферата на мобилните комуникации".

Френско-американската компания, базирана в Париж, знае добре цената на иновациите. Тя е собственик на центъра за телекомуникационни проучвания Bell Labs, който е носител на Нобелова награда и стои зад изобретяването на транзистора, лазера, основополагащи езици за програмирани и операционни системи, стоящи в основата на много от съвременните устройства.

В момента Alcatel-Lucent иска да лицензира част от общо 30-те хиляди патента, които притежава, както и още 15 000, за които предстои одобрение. Те са в най-различни сфери - от гласово разпознаване до видео-конферентни връзки.

Войната за патентите, които технологичните компании трупаха, за да се защитят от дела за интелектуална собственост, не продължи дълго. Google придоби Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара през 2011 г. като част от стремежа си да получи 17 000 патента и още 7000 с подадени документи. Тогава шефът на компанията Лари Пейдж заяви, че сделката ще засили портфейла от патенти на Google и ще помогне "Android да се защити от анти-конкурентни заплахи от страна на Microsoft, Apple и други фирми".

По-рано същата година група технологични гиганти, сред които Apple, BlackBerry, Microsoft и Sony спечелиха битка с Google за портфейла от над 6000 патента на Nortel Networks. Цената бе зашеметяващите 4,5 млрд. долара - само за патентите.

Миналата година AOL продаде част от патентите си и започна да лицензира други на Microsoft в сделка, оценявана на 1,06 млрд. долара. Facebook също се включи в играта, като плати 550 млн. долара за част от новопридобитите патенти на Microsoft. Това бяха едни от последните големи сделки в технологичната индустрия.

Неотдавна PricewaterhouseCoopers нарече 2012 "знаменателна година" за делата за нарушение на патенти. Apple срещу Samsung Electronics, Oracle срещу Google, Yahoo! Срещу Facebook и т.н.

В делото със Samsung, продължило близо година, Apple премина от възможност да спечели близо 1,05 млрд. долара под формата на щети, които компанията твърдеше, че ѝ дължат от Samsung, до опасност от забрана върху продажбата на продуктите ѝ. Случаят, наред с други подобни дела, е показателен, че неясните съдебни процедури при подобни дела може би създават повече проблеми, отколкото ползи за технологичните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още