IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гренобъл - технологичният център, за който едва ли сте чули

Градът събира в едно академичните среди и индустрията

10:27 | 24.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гренобъл - технологичният център, за който едва ли сте чули

Френският град Гренобъл е дом на по-малко от 160 000 души. Мястото е повече от красиво, заобиколено от планини и снежни гледки. Естетиката на града е превърнала транспортната инфраструктура в малък проблем, но какво можем да кажем повече за това приказно място, наричано още столицата на Алпите?

Освен че разполага с природни красоти и предлага чудесни възможности за каране на ски, Гренобъл може да се похвали с Технологичен институт, който има световна репутация. Той е сравнително близо до Женевския университет, а между двете институции непрекъснато тече поток от талантливи студенти.

В европейския контекст Гренобъл е клъстър пионер, съобщава Mashable. Много преди градове като Лондон, Берлин и Москва, и дори Париж, да прихванат модела на Силициевата долина и да се определят като центрове на млади предприемачи, капиталовите ходове на френското правителство обединиха научните изследвания, академичните среди и индустрията в едно.

Освен това градът е известен и с опита си в микро- и нанотехнологиите. Утвърдени фирми и пазарни лидери като STMicroelectronics и NXP  Semiconductors са базирани на територията му.

Причината за навлизането на подобни компании се дължи отчасти на INRIA – институция, финансирана от правителството и занимаваща се с наука и технологии. Тя разполага с осем изследователски центрове, разпръснати из цяла Франция и е с бюджет от 264 млн. евро. Центърът  INRIA Grenoble-Rhône-Alpes разполага с 34 изследователски екипа и 250 докторанти. 45% от тях идват от чужбина.

От 1998 г. насам организацията е създала повече от 20 стартиращи компании в индустрии, като управление на движението по пътищата, 3D кино и комуникационни структури.

Изследователската организация Minatec също подкрепя развитието на микро- и нанотехнологиите още от 2006 г. Неин съосновател е Технологичният институт в Гренобъл и CEA-LETI, организацията, създадена от сътрудничеството на Френската атомна енергийна комисия и Изследователския институт LETI.

Други компании като France Telecom, CapGemini, Freescale и Xerox също наемат значителен брой от жителите на града.

„Преди 20 години започнахме да създаваме мрежа с научната общност в цяла Европа и в региона Рона-Алпи, ситуирана в Гренобъл – място, известно с доброто си висше образование и научните изследвания“, твърди Моника Белтраменти, вицепрезидент и директор на изследователския център на Xerox в Европа. По думите й две десетилетия по-късно вълнението продължава да се усеща.

Според хибридната клъстерна компания Minalogic, базирана в града, в Гренобъл има общност от 38 500 души, които са ангажирани с науката. Акцентът пада върху образованието, научните изследвания и промишлеността, а това е достатъчно, за да привлече стартиращи компании, които търсят къде да се установят.

По-рано тази година компанията Bonitasoft, която се занимава с мониторинг на бизнес процесите, събра 13 млн. долара от редица инвеститори, за да може експанзията да продължи.

Примамливият Париж очевидно е фактор, но Гренобъл е смятан за място, което спокойно може да бъде дом на компания от ранга на IBM или Microsoft.

Като цяло градът е подходящ за тези, които искат да работят за големи компании или сами да създават такива.

Вероятно всичко е въпрос на събиране на блестящи бизнес идеи, а не толкова на блясък, а това се очертава като по-устойчив модел от този, на който залагат големите столици и по-мащабните технологични центрове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още