IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AIG ще продаде бизнеса си за лизинг на самолети за 5,4 млрд. долара

Със средствата застрахователната компания ще погаси задълженията си по правителствената програма за спасяването ѝ по време на кризата

17:19 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
AIG ще продаде бизнеса си за лизинг на самолети за 5,4 млрд. долара

Американската застрахователна корпорация American International Group Inc обяви, че ще продаде подразделението си за лизинг на самолети на базираната в Холандия AerCap Holdings. Чрез сделката, чиято стойност ще бъде около 5,4 млрд. долара, AIG ще прекрати и последната си незастрахователна дейност, пише Ройтерс.

Компанията, която едва не стана жертва на рискована търговия с деривати в навечерието на финансовата криза, се опитва да продаде International Lease Finance Corp, за да изплати задълженията си по спасителна правителствена програма от 2008 г.

Сделката ще бъде изплатена чрез 3 млрд. долара в брой и 97,56 млн. акции на AerCorp, обявиха днес от AIG. Така последната ще придобие дял от 46% в AerCap, а броят на летателните апарати на базираната в Холандия компания за лизинг на самолети ще се изравни с този на лидера в бранша Gecas.

ILFC ще стане изцяло филиал на AerCap, докато AIG ще има правото да предлага двама кандидати в Борда на директорите на AerCap.

AIG обяви през декември 2012 г., че е постигнала споразумение за продажбата на до 90% от ILFC на група инвеститори в Китай за 4,7 млрд долара, но до сделка така и не се стигна. Изпълнителният директор на AIG Робърт Бенмоше каза през ноември, че компанията му ще се надява на сделка или на първично публично предлагане през четвъртото тримесечие.

Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на 2014 г. По време на преговорите UBS и Goldman Sachs съветваха двете страни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още