IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли Yahoo да се отърве от партньорството си с Microsoft?

Yahoo обмисля начини отново да върне славата на търсачката си, но самостоятелно

17:11 | 18.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Yahoo търси начин да се раздели с Microsoft. Снемка: <em>Reuters</em></p>

Yahoo търси начин да се раздели с Microsoft. Снемка: Reuters

През 2009 година Yahoo и Microsoft подписаха ключово десетгодишно споразумение за партньорство в областта на търсенето. Техният пакт получи одобрение от страна на регулаторните власти в САЩ и ЕС преди точно четири години.

Днес обаче ситуацията със споразумението не е много ясна. От една страна ръководството на Yahoo търси всевъзможни начини да го прекрати и през октомври 2013 година се опита да използва напускането на Стив Балмър като мотив да спре дейността по съвместната работа върху услугата Bing Ads в Хонконг и Тайван.

Според спекулации в сектора Yahoo се опитва отново да се превърне в глобален играч в търсенето, но самостоятелно. Това обаче ще е трудно за компанията, която заради споразумението остави всички свои разработки в областта в ръцете на Microsoft, отбелязва Zdnet.com.

От друга страна обаче партньорството с Microsoft си има и своите положителни страни. В края на миналата година Yahoo си призна, че 31% от приходите ѝ за четвъртото тримесечие на 2013 година идват от партньорството със софтуерния гигант.

Преди това компанията съобщи, че делът е 10 на сто, но бързо промени данните си след като от Комисията по ценни книжа в САЩ изиска по-детайлна справка по въпроса.

От Microsoft също не стоят със скръстени ръце и се опитаха да направят споразумението по-привлекателно за Yahoo. Двете компании подписаха споразумение в началото на 2013 година разширени гаранции за приходите от търсенето (RPS), което изтича през март тази година. Именно недостатъчните приходи са и една от причините за недоволството на Yahoo от партньорството си с Microsoft.

От софтуерния гигант не могат да се оплачат от партньорството си с Yahoo. През декември 2013 г. финансовият директор на компанията Дейв О`Хара го определи пред инвеститори като „добро“. Той призна за известни трудности в първите години, но „чувства, че сега нещата вървят в добър ритъм“.

Ако все пак пактът между двете страни оцелее, следващата спънка може да бъде очаквана през февруари 2015 г. Според публикации в SearchEngineLand в споразумението има вписана точка, която позволява на Yahoo да се оттегли от сделката. На това О`Хара отговаря, че на петгодишнината от подписването на споразумението двете компании „внимателно ще го прегледат и ще видят как се справяме спрямо очакванията на пазара“. 

„Ако да – страхотно. Ако не – има някои опции, които можем да приложим“, коментира още той по отношение на петгодишния преглед на споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още