IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как едни дънки могат да изчистят океаните

Американска стартъп компания създаде прежда, в чийто състав присъства рециклирана пластмаса

15:23 | 17.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Bionic Yarn</em></p>

Снимка: Bionic Yarn

Замърсяването на океаните с милиони тонове пластмасови отпадъци е факт. Боклуците застрашават живота на морската фауна, както и на хората, които се хранят с морски дарове. Наскоро проведено проучване показва, че огромно количество от изхвърлената във водните басейни пластмаса някак е изчезнала, което означава, че боклуците най-вероятно са били погълнати от животни.

Откриването на решение на стряскащия проблем с отчайващо големи мащаби, може да е по-трудно, отколкото си мислим. Какво може да направи един малък човек, за да промени нещо в тази посока? Един такъв човек има план. Тайсън Тусант смята да помогне за почистването на океаните на Земята, разчитайки на нищо повече от чифт джинси, пише технологичното издание Wired.

Тусант е съосновател на базираната в Ню Йорк стартъп компания Bionic Yarn, която произвежда плат от рециклирана пластмаса. През следващия месец от компанията планират да представят най-големия си проект до момента, за развитието на който си сътрудничи с компанията за дрехи G-Star RAW. Линията от дънкови облекла ще се казва “RAW for thе Oceans” и включва всякакви продукти, в чийто състав присъстват 9 тона пластмаса от океана. Разбира се, от Bionic Yarn осъзнават, че това е нищожно количество, имайки предвид огромното замърсяване на водните басейни на Земята, но все пак оценяват проекта като стъпка в правилната посока.

Истината е, че повечето хора са запознати с проблема, но много малко от тях се опитват да направят нещо по въпроса – чрез участие в кампании за почистване, или с купуването на дрехи и опаковки от органични материали. Почти всеки човек обаче носи дънки, което кара Тусант да смята дънковия плат за троянски кон в битката със замърсяването на океаните. Внедряването на пластмасов материал от отпадъци, открити в морето, смята той, е хитър начин да накараме потребителите да поемат отговорност, без да жертват стила си.

“Установих, че единственият начин да накараме хората да се замислят, е като експлоатираме тяхната суета,” казва Тусант. “Едва след като купят наш продукт, те разбират какво са направили. Хората достигат до прозрението, че продължават да изглеждат добре и без да обръщат внимание на фирми, за които грижата за околната среда не е приоритет.”

Експерти обаче уточняват, че дори ако всеки чифт джинси на планетата е създаден от революционния материал на Bionic Yarn, проблемът с пластмасовите отпадъци в океаните ще продължи да съществува. Тусант също е наясно с това, но смята да разгърне бизнеса си в по-голям мащаб, изработвайки много други продукти от същия материал – обувки, възглавници, одеяла, килими и тн. Колаборацията с G-Star не е просто поредната модна линия, а начинът на Тусант да провокира бизнеса да предприеме стъпки, колкото и обикновени да изглеждат те, за създаването на екологични продукти.

Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още