IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдят Apple за действия срещу конкурентите на iPod

Ищците по делото настояват за обезщетение в размер на 350 млн. долара

11:12 | 14.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Съдят Apple за действия срещу конкурентите на iPod

Бивш инженер на iTunes стана свидетел по антитръстово дело в САЩ срещу Apple. Пред съда той посочи, че е работил по проект, който е имал задачата “да блокира 100% от клиентите, които не използват iTunes” и да държи настрана “трети страни”, които се конкурират с iPod на Apple.

Ищците са призовали инженера Род Шулц, за да покаже, че Apple се е опитвала да саботира конкурентите на iTunes и iPod, пише Wall Street Journal.

Компанията е обвинявана в антиконкурентни действия, довели до повишаването на цените на iPod през периода 2006-2009 г.

Ищците настояват за обезщетение в размер на 350 млн. долара, което може да се утрои съгласно антитръстовите закони.

“Не искам да говоря за това”, посочи Шулц, визирайки работата си за iTunes през 2006 и 2007 г., част от която е носила кодовото име “Candy”.

В документ, написан през 2012 г., Шулц посочва, че Apple е водила “тайна война” с хакерите на iTunes. В момента ищците се опитват да използват текста пред съда, макар че все още не е ясно дали той ще бъде приет.

Извън съдебната зала Шулц заяви, че ранната работа на бившия му екип отразява потребността на пазара от защита на авторските права на дигиталната музика. По-късно той допълни, че е работил за “господството на iPod на пазара”.

Шулц напуска Apple през 2008 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още