IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще повлияе ли Amazon на другите компании в плащането на данъци?

Ходовете на търговеца на дребно може би идват в твърде късен момент

15:20 | 26.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще повлияе ли Amazon на другите компании в плащането на данъци?

От много години Amazon дава голям процент от европейските си приходи на Люксембург. Малката страна налага много по-ниски данъци, отколкото повечето страни, в които оперира търговецът на дребно, което му позволява да запази голям дял от продажбите за себе си.

Но Европейската комисия (ЕК) „диша във врата ѝ“, твърдейки, че е сключила незаконна сделка с Люксембург по отношение на данъците. Ето защо Amazon тихомълком започна да плаща данъци и на някои от най-големите си европейски пазари, пише Engadget.

Според Wall Street Journal компанията е предприела това във Великобритания, Германия, Италия и Испания от 1-ви май.

Ходът идва точно след като европейските правителства затягат мерките по отношение на данъчните практики, прилагани от някои от най-големите световни технологични компании.

През април във Великобритания финансовият министър Джордж Озбърн въведе нов закон, наричан още „данък Google”, който предполага плащането на 25% данък върху вътрешните печалби в страната. В резултат от това Apple, Google и Facebook сега са длъжни да докладват печалбата си за всяка отделна страна.

Amazon направи първия ход, а това ще окаже натиск върху други големи технологични компании да последват примера ѝ. Въпреки обратните твърдения Apple е упреквана, че не плаща достатъчно данъци в Ирландия, а законодателите преди това заявиха, че позицията на Google по отношение на данъците е „неетична“.

Amazon твърди, че е започнала да проправя пътя за тези промени още преди две години, но чак сега плановете ѝ влизат в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още