IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Xiaomi поставят под съмнение изпълнението на целите

Компанията намали прогнозата за броя смартфони, които очаква да продаде през 2015 г.

12:33 | 02.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайската компания Xiaomi обяви, че е продала 34,7 млн. смартфона през първите шест месеца на 2015 г., което поставя под съмнение способността на най-високо оценявания китайски стартъп да постигне целта си за годината, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на компанията Лей Дзюн миналата година обяви, че компанията очаква 100 млн. продажби през 2015 г., но през последните месеци преразгледа прогнозата си, поставяйки си цел от 80-100 млн. бройки.

Новите данни за продажбите на Xiaomi се появяват в момент, в който анализаторите вярват, че пазарът на смартфони в Китай, където Xiaomi е лидер, може да достигне точка на насищане. През първото тримесечие продажбите в Китай започнаха да спадат за пръв път от шест години според IDC, въпреки че не е ясно дали намалението показва началото на низходяща тенденция или е просто изключение.

"Въпреки забавянето на пазара на смартфони в Китай, ние свършихме страхотна работа, отчитайки 33% растеж на резултатите за миналата година“, коментира Лей.

Базираната в Пекин компания беше оценена от частни инвеститори на 45 млрд. долара по време на кръг за набиране на капитал през декември.

И все пак тя е изправена пред силната конкуренция от страна на по-утвърдени фирми като Lenovo Group и Huawei Technologies, които показват, че могат да се състезават с нея по отношение на функциите и цените на устройствата си.

В стремежа си да разшири бизнеса си извън китайския пазар Xiaomi премина период на бърза международна експанзия, а наскоро пусна за продажба свои телефони в Индия и Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още