IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Intel спада, но прогнозите на компанията надминават очакванията

Компанията отчете нетна печалба от 2,71 млрд. долара за второто фискално тримесечие

14:31 | 16.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Intel намира начини да се справя със слабите резултати на пазара на персонални компютри, въпреки че среща трудности в запазването на темпа на иновациите, пише Wall Street Journal.

Компанията от Санта Клара, Калифорния, отчете 3,4% спад в печалбата за второто фискално тримесечие, както и свиване на приходите с 4,6%. Но Intel прогнозира по-високи приходи и маржове на печалба, отколкото анализаторите очакват за третото тримесечие, залагайки на силни продажби на чипове за сървърни системи, както и на предстоящи продукти, които могат да насърчат търсенето на персонални компютри.

Главният изпълнителен директор Браян Крзанич разкри, че ще има забавяне с шест или повече месеца на следващото поколение миниатюрни чипове.

Крзанич прогнозира, че чиповете с размери от 10 нанометра се очаква да бъдат пуснати през втората половина на 2017 г. Очакваше се тези чипове да се появят на пазара в средата на 2016 г.

Intel обяви, че брутният марж на печалбата ѝ е достигнал 62,5% през второто тримесечие, в горния край на нейната прогноза. Компанията очаква той да нарасне до 63% през текущото тримесечие.

За цялата година Intel очаква маржът да се свие леко до 61,5%. От компанията смятат, че разходите за нови продуктови процеси ще започнат да оказват влияние върху рентабилността ѝ в края на годината. Фирмата смята, че общият размер на годишните ѝ приходи ще намалее. През април Intel заяви, че очаква приходите ѝ през 2015 г. да запазят нивото от предходната година.

През последните няколко години бизнесът на Intel с чипове за персонални компютри не се радва на добри резултати, тъй като потребителите насочват разходите си към мобилните устройства, които използват конкурентна технология за чипове. Но продажбите на персонални компютри се увеличиха малко през 2014 г., тъй като компаниите закупиха компютри с нови операционни системи. Това беше отговор на решението на Microsoft да прекрати поддръжката на Windows XP.

Но през тази година няма и следа от попътния вятър от миналата. Миналата седмица Gartner заяви, че очаква продажбите да намалеят с 9,5% през второто тримесечие, докато конкурентът ѝ IDC обяви, че спадът ще е 11,8%. Intel пък разкри, че приходите на групата, продаваща устройства за персонални компютри, е отчела спад с 14 на сто.

Въпреки това приходите на компанията от центрове за данни са скочили с 10%, докато тези, свързани с интернет на нещата, скачат с 4% през периода.

Като част от усилията си за диверсификация Intel наскоро обяви, че купува Altera Corp за 16,7 млрд. долара. Компанията продава програмируеми чипове, използвани на различни пазари.

Като цяло Intel отчете нетна печалба в размер на 2,71 млрд. долара, което е под 2,8-те млрд. долара, отчетени година по-рано. Приходите се свиха от 13,83 млрд. долара миналата година до 13,2 млрд. долара за същия период през тази. Анализаторите очакваха приходите да възлязат на 13,04 млрд. долара.

За третото тримесечие Intel прогнозира 14,3 млрд. долара приходи с възможно колебание от 500 млн. долара, както и брутен марж на печалбата от 63%. Анализаторите очакват 61,33% марж при 14,08 млрд. долара приходи според Thomson Reuters.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още