IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm се отказа от разделянето на бизнеса си

Компанията смята, че сегашната ѝ структура ѝ носи големи ползи

14:19 | 16.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Qualcomm реши да не разделя своето подразделение за чипове от това за лицензиране на софтуер, предава Ройтерс.
Базираната в Сан Диего Qualcomm, най-големият производител на чипове за мобилни телефони, обяви във вторник, че сегашната ѝ структура предлага уникални стратегически ползи, които не могат да бъдат повторени.

Компанията, чиято печалба спадна с повече от 40% през всяко от последните три тримесечия, заяви, че има „ясен план“, който вярва, че ще ѝ донесе растеж. Главният изпълнителен директор Стив Моленкопф не разкрива повече подробности по въпроса.

Освен това фирмата заяви, че сегашната ѝ структура ѝ позволява да засили връзките си с китайските си клиенти, които се разрастват бързо в други страни.

Qualcomm заяви, че бизнесът ѝ през сегашното тримесечие се е оказал по-добър от очакваното, а това се дължи най-вече на продажбите на 3G и 4G устройства, които са подпомогнали бизнеса ѝ с лицензи. Освен това съкращенията на разходите са спрели.

Производителят на чипове заяви, че очаква печалбата ѝ на акция през тримесечието да надмине очакванията на анализаторите. Фирмата очаква печалбата ѝ да е 80-90 цента на акция за този период.

Бизнесът с лицензи подхранва печалбата на Qualcomm от години благодарение на средствата, които компанията получава от предлагането на технологията за чипове, разработена от едно от подразделенията ѝ.

"Смятам, че е по-добре, че не разделиха бизнеса си. Доволен съм от това решение“, коментира анализаторът на Tigress Financial Partners Айвън Фейнсет.

Qualcom може да продължи да аутсорсва производството на хардуер, без да се налага да се разделя, твърди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още