IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обвини Qualcomm в злоупотреба с пазарна сила

Това са поредните антитръстови проблеми за най-големия производител на чипове за смартфони в света

16:44 | 08.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Антитръстовите регулатори на Европейския съюз обвиниха Qualcomm във вторник, че се възползва от пазарната си сила срещу конкурентите си. Това може да доведе до тежка глоба за най-големия производител на чипове за смартфони в света, коментира Ройтерс.

Обвиненията на Европейската комисия са поредните антитръстови проблеми, пред които се изправя компанията, тъй като регулаторите в САЩ, Китай, Япония и Южна Корея пък проучват лицензионния ѝ модел и доминиращите ѝ патенти в мобилните мрежи и устройства.

Qualcomm, която се конкурира с MediaTek Inc, заяви, че тайванската комисия за лоялна търговия е стартирала разследване на сделките ѝ за лицензиране на патенти.

Обвиненията на изпълнителния орган на ЕС, отразени в т.нар. изложения на възраженията, са вследствие на официално разследване, започнало през юли.

Органът за защита на конкуренцията към ЕС заяви, че Qualcomm може би е направила незаконно плащане към свой основен клиент, за да използва само нейните чипове и е продала чипове под пазарната цена с цел да принуди конкурентите си да напуснат пазара. Практиката е известна като хищническо ценообразуване.

Обезпокоена съм, че действията на Qualcomm може да изтласкат навън конкурентите или да им попречат да се конкурират“, заяви европейският комисар за борба с монополите Маргрете Вестагер.

Qualcomm съобщи, че има на разположение няколко месеца, за да отговори на обвиненията за хищническо ценообразуване в периода между 2009 и 2011 г. и за плащания за изключителни права от 2011 г. насам.

Ще покажем, че конкуренцията в продажбите на безжични чипове е била и остава силна и динамична и че практиките за продажба на Qualcomm винаги са съответствали на европейския закон за конкуренцията“, заяви главният адвокат на Qualcomm Дон Розенберг.

В случай че Qualcomm е нарушила правилата на ЕС, може да се наложи компанията да плати глоба от 2,7 млрд. долара, което възлиза на 10% от глобалните ѝ приходи за 2014 г. През февруари тя вече плати глоба от 975 млн. долара, за да сложи край на 14-месечно разследване от китайското правителство по антиконкурентни практики.

Разследването в хищническо ценообразуване срещу компанията е вследствие на жалба от британския производител на софтуер за телефони Icera, който по-късно бе придобит от Nvidia Corp, която се опитва да навлезе на пазара за чипове за мобилни телефони и да се конкурира с Qualcomm.

Qualcomm, която произвежда софтуер и чипове за смартфони, таблети и игрови устройства, е известна с процесора си Snapdragon, използван за високия клас смартфони и таблети на Samsung и HTC.

Iphone 6 на Apple също използва модем Qualcomm 4G.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още