IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Qualcomm с Xiaomi – печалба и за двете страни

Производителят на чипове си връща обратно своите лицензополучатели, а китайският концерн изгражда добра репутация

09:51 | 03.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Qualcomm, най-високопрофилният производител на мобилни чипове на пазара, обяви, че е постигнал споразумение за лицензиране на патенти с Xiaomi, китайския производител на мобилни устройства. Въз основа на сделката Xiaomi ще заплаща такса за правото да развива устройства, които използват 3G и 4G технологии на Qualcomm.

Патентните лицензионни сделки като тази не са съвсем необичайни, но последиците за двете компании са доста значителни, най-вече за Qualcomm, който се бори, за да си осигури по-силна опора в китайския пазар, предава специализираното издание ZDNet. 

Акциите на производителя на чипове Qualcomm поскъпнаха с над 5% на Wall Street до цена от 51,85 долара за брой след новината.

Въпреки че Qualcomm е един от най-популярните производители на чипове в мобилната индустрия, брандът не е толкова силен в Китай, където фаворизирани са по-евтините алтернативи от MediaTek, Rockchip, Allwinner, за да се намалят разходите и цените на дребно.

Но истината е, че в момента Qualcomm всъщност прави повече пари от лицензирането на своите патенти, отколкото от продажбата на своите чипове. В Китай обаче и този бизнес среща множество неравности по пътя си. 

Господстващото положение на Qualcomm на много пазари привлече вниманието на Националната комисия на Китай за реформи и развитие (NRDC), която дори официално обвини американския концерн. Случаят накара много от клиентите на Qualcomm да бъдат несигурни за бъдещето на компанията и разклати сериозно лицензионната дейност на концерна в региона. Вместо да позволи процесът да се проточи, Qualcomm договори през февруари извънсъдебна сделка и плати 975 милиона долара, както и се задължи да  преразгледа своите лицензионни цени.

Сега с тази сделка на бял свят излизат последствията от тези действия. Самата Qualcomm твърди, че възнагражденията, които Xiaomi ще плаща за тези патенти, са в съответствие със споразумението с властите. Докато точните цени, разбира се, са конфиденциални, те задължително следва да бъдат значително по-ниски от лицензионните такси, които Qualcomm може да събере на други пазари. Това може да е цената, която производителят на чипове е готов да плати, за да върне обратно своите лицензополучатели и да остане защитен на китайския пазар.

Разбира се, Xiaomi също има полза от лицензите на Qualcomm, макар и почти косвено. Освен получаването на достъп до 3G и 4G технологиите, Xiaomi също може да изгради добра репутация с помощта на Qualcomm, която ще е нужна, за да проникне и на други пазари, особено в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още