IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български ИТ специалисти покоряват Япония с иновация

Те са създали приложение, което да популяризира традиционния театър "НО"

12:22 | 01.03.16 г.
<p>
	Петко Славов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Петко Славов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Двама български ИТ специалисти покориха японския пазар с иновация – приложение, което популяризира традиционния театър „НО“, известен като изкуството на маските в родината си – Страната на изгряващото слънце. Това разкриха двамата специалисти Янко Попов и Петко Славов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването "Бизнес старт".

Славов и Попов, които освен ИТ специалисти, са японисти, са спечелили субсидия от Агенцията по културни въпроси на Япония, която изпълнява функцията на Министерство на културата там.

„Нашето приложение играе ролята на медиатор, превежда „НО“ на езика на младите не само вербално, а и визуално“, коментира Петко Славов.

„Чрез нашето приложение човек може да се подготви за 5 минути, в рамките на които да разбере за какво става дума в театъра, който ще гледа“, посочви още Янко Попов.

Специалистите обмислят и включването на китайски език в продукта си, но преди това трябва да обогатят списъка от пиеси в приложението, което в момента разполага с 5 такива.

Японистите в България нямат възможност за реализация конкретно по специалността, а езикът винаги трябва да бъде комбиниран с нещо друго, казаха двамата японисти, комбинирали познанията си по японски с програмирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още