IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски регулатор глоби Google 100 хил. евро

Причината е неспазването на "правото да бъдеш забравен" в по-широк обхват

09:19 | 25.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Френски орган, отговарящ за опазването на данните, твърди, че е глобил Google 100 000 евро за това, че не е изтрила резултати при търсене, за да изпълни своите задължения по „правото да бъдеш забравен“, предава Ройтерс.

Единственият начин Google да отстоява правото на европейците на личен живот е като премахва неточните резултати, които се появяват при търсенето на имената, посочва Националната комисия по информационните технологии и свободите.

През май 2014 г. Върховният съд на Европейския съюз нареди, че потребителите имат право да подават заявки към търсачки като Google и Bing на Microsoft, които от своя страна трябва да отстраняват информация, която няма отношение, от резултатите в търсачките си при търсенето на имена.

Интернет гигантът влезе в спорове с органите за защита на данните в ЕС за териториалния обхват на правилото.

Google спазва изискването на съда, но премахва само резултатите в европейските си сайтове, като Google.de в Германия и Google.fr във Франция на основание, че подхождайки по друг начин това би спряло свободния поток на информация.

През май миналата година френската комисия нареди на Google да разшири прилагането на практиката във всичките си домейни, включително и в Google.com, заради лекотата на преминаване от европейски домейн към Google.com домейна.

Говорителят на Google, която сега е подразделение на холдинговата компания Alphabet, твърди, че компанията е работила по въвеждането на „правото да бъдеш забравен“ с по-голям обхват.

„Но не сме съгласни с твърдението на комисията, че тя има право да контролира съдържанието, до което хората имат достъп извън Франция, ние планираме да обжалваме решението“. коментира Ал Верни, говорител на Google.

Компанията се опита да разсее опасенията на регулатора през февруари, като премахна резулати от търсенето във всички свои сайтове, включително Google.com, в случай на достъпването на резултатите от страната, от която е дошъл искът.

Но CNIL не одобри този подход, посочвайки, че човешкото право на неприкосновеност на личния живот не трябва да зависи от географския произход и местоположението на човека, ползващ търсачката.

Според регулатора само премахването на линковете във всички домейни на търсачката би било ефективно за отстояването на „правото да бъдеш забравен“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
Това е сред най-незначителните нарушения на монополиста Алфабет. Най-съществените нарушения на Алфабет са свързани с европейското законодателство за защита на конкуренцията, картелните споразумения и злоупотреба с доминиращо положение. Алфабет е наложил мракобесен монопол и контрол върху абсолютно всяка част, всяка стока и услуга, търгувана чрез платформите им; не само в алгоритъма за търсене, но също в социалната им платформа Гугъл Плюс, платформите им за реклама - AddWords, AddSense и другите им специализирани инструменти за монопол - Google Maps, HotelsAds и.т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още