IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm разочарова с прогнозата за печалбата за текущото тримесечие

Компанията очаква спад на продажбите на чипове, включително и на тези за смартфони

10:02 | 21.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Прогнозата на американския производител на чипове Qualcomm за печалбата му за третото тримесечие се оказа под тази на анализаторите, докато фирмата очаква да продаде по-малко чипове, включително такива за смартфони, които представляват най-големия ѝ бизнес, предава Ройтерс.

Цената на акциите на Qualcomm спадна с 3% до 50,50 долара в следборсовата търговия в сряда.

Qualcomm, сред чиито клиенти се нареждат Apple и Samsung Elecronics, твърди, че очаква продажбите на чипове да се свият с 13-22% до 175-195 млн. бройки през текущото тримесечие.

Компанията прогнозира, че продажбите на 3G и 4G устройства ще генерират ръст от 8 на сто в средата на това тримесечие, което е под предишната ѝ прогноза за около 10% скок.

Освен заради забавянето на продажбите на смартфони Qualcomm се намира под натиска на други играчи на пазара, правещи чипове на конкурентни цени и с добри параметри. Същевременно Samsung и Apple започват да произвеждат все по-голяма част то компонентите за своите смартфони.

Qualcomm твърди, че очаква да спечели между 90 цента и 1 долар на акция през третото фискално тримесечие. Средната оценка на анализаторите е за печалба от 1,02 долара на акция според Thomson Reuters I/B/E/S.

Компанията за проучвания Gartner очаква глобалните продажби на смартфони да се увеличат с едноцифрен процент за първи път тази година. През януари Apple също прогнозира първия спад на своите приходи от 13 години насам.

Несигурността на бизнеса със смартфони личи и в прогнозата за приходите на Qualcomm за третото тримесечие. Тя обяви, че очаква те да са в диапазона 5,2 - 6 млрд. долара.

Въпреки това бизнесът с чипове е донесъл най-голяма част от приходите на Qualcomm, а бизнесът с лицензиране на технологии за чипове пък е по-голям двигател на печалба. Но компанията се сблъска с отлагането на финализирането на лицезионни споразумения в Китай - нейния най-голям пазар. Qualcomm, която наскоро подписа нови сделки с няколко фирми, включително с Lenovo, заяви в сряда, че все още води преговори с ключови производители на смартфони в Китай за подписването на споразумения.

Приходите на подразделението на Qualcomm за производство на чипове и тези на бизнеса ѝ с лицензи са спаднали съответно с 25% и 12% през последното тримесечие. Те повлякоха общите приходи надолу за четвърто поредно тримесечие.

Въпреки това спадът от 19,5% до 5,55 млрд. долара в тримесечието, приключило на 27 март, е по-малко от очакваните по-рано от анализаторите 23% спад.

Нетната печалба на Qualcomm е скочила с 10,5% до 1,16 млрд. долара, или 78 цента на акция. Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила 1,04 долара на акция, надминавайки очакванията на анализаторите за 0,96 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още