IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Samsung се потопиха след новините за проблеми с Galaxy Note 7

Компанията е под още по-голям натиск от факта, че Apple скоро представя новите си устройства

09:27 | 01.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цената на акциите на технологичния гигант Samsung Electronics удари двуседмично дъно в четвъртък, на фона на притесненията за финансовите резултати от продажбата на мобилни устройства, след като вчера компанията обяви, че отлага продажбата на своя премиум смартфон Galaxy Note 7 на фона на сигнали за експлодирали батерии, предава Ройтерс.

Цената на книжата се понижи с близо 3 на сто вчера.

Това се случи, след като фирмата обяви, че отлага продажбите заради тестове за контрол на качеството. Освен това заяви, че продажбите на Galaxy Note 7 в трите топ мобилни оператора в Южна Корея са били спрени, което намали надеждите на инвеститорите за силни финансови резултати на мобилното подразделение през второто полугодие.

Ако бъдат потвърдени, проблемите с качеството могат да нанесат сериозен удар на най-големия производител на смартфони в света. Компанията разчиташе на Galaxy Note 7, за да запази инерцията на продажбите си в момент, в който се очаква Apple да представи новите си телефони. Голямото събитие на производителя на iPhone ще се проведе на 7 септември.

“Очаква се Apple да покаже iPhone 7 през следващата седмица и тези новини (от Samsung) се появиха, така че в момента нещата не изглеждат добре“, коментира Парк Юн-хон, фонд мениджър на HDC Asset Management.

Спадът в средната цена, на която се продава смартфонът на Samsung, и свиването на печалбата изглеждат неизбежни, като се имат предвид сегашните проблеми с Galaxy Note 7, допълва той.

„Samsung ще трябва да отговори бързо, за да успокои пазарните притеснения“, коментира експертът.

Южнокорейската компания не разкри подробности за какви потенциални проблеми тества устройствата си и дали продажбите в други страни са засегнати. Южнокорейските мобилни оператори, които са засегнати от случая, са SK Telecom, KT и LG Uplus.

Един потребител публикува снимка на своя Galaxy Note 7 в южнокорейски уебсайт, наречен Ppomppu, посочвайки, че телефонът му се е запалил, докато се е зареждал. Южнокорейските медии писаха за няколко подобни инцидента.

От своя страна Samsung SDI заяви, че е един от доставчиците на батериите за Galaxy Note 7 и не е получавала информация, че батериите не функционират правилно.

Телефонът беше пуснат в Южна Корея и други пазари на 19 август на цена от 988 900 вона (887,23 долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още