IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските власти твърдят, че не обмислят спасяване на Toshiba

Главният секретар на кабинета Йошихиде Суга посочи, че правителството ще следи внимателно продажбата на NAND – бизнеса на Toshiba с чипове за памет

14:20 | 17.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японското правителство не обмисля мерки за подкрепа на затруднената технологична компания Toshiba, съобщи Ройтерс. Властите в Токио ще споделят информация с Вашингтон за развитията около фирмата и около звеното й за ядрена енергия Westinghouse.

Главният секретар на кабинета Йошихиде Суга посочи, че правителството ще следи внимателно продажбата на NAND – бизнеса на Toshiba с чипове за памет. Това е най-големият такъв производител в света след Samsung Electronics.

Макар че правителството категорично заявява, че няма да спасява Toshiba, запознати източници казват, че фонд, подкрепен от държавата може да инвестира като миноритарен акционер, за да предотврати продажбата на компании, които представляват риск за националната сигурност. 

„Бизнесът на Toshiba е много конкурентен на глобално ниво и е важен, що се отнася до запазването на работните места в Япония“, каза Суга по време на брифинг. „Освен това от гледна точна на информационната сигурност флаш паметта се очаква да придобива все по-голямо значение“, допълва той.

Кризата в Toshiba се задълбочи тази седмица, посочва Ройтерс. Технологичната компания за пореден път отложи публикуването на отчета си за третото фискално тримесечие, което приключи на 31 декември 2016 г. Освен това фирмата обяви, че обмисля да продаде мажоритарен дял в Westinghouse – бизнеса, който стои в основата на финансовите й проблеми.

В петък рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи рейтинга на Toshiba с две стъпки до CCC- с аргумента, че е все по-голяма вероятността конгломератът да не успее да изпълни финансовите си задължения навреме. Според S&P кредиторите на Toshiba вероятно трудно биха приели поредно искане за финансиране особено предвид факта, че борсата е поставила акциите на компанията под наблюдение заради недостатъчни подобрения във вътрешния контрол.

Според източници на Ройтерс компанията е наела юристи, специализирали във фалитите, като евентуална възможност зa Westinghouse. Дружеството пострада сериозно заради огромни преразходи по два проекта в Джорджия и Южна Каролина. Toshiba се готви за отписване на около 6,3 млрд. долара от и се опасява, че може да има и още загуби. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още