IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг отстъпи: Подкрепяме регулациите за политическите реклами в интернет

Facebook ще започне да изисква от хората зад политически реклами в социалната мрежа да потвърждават самоличността и местоположението си

22:10 | 06.04.18 г.
<p>
	Марк Зукърбърг ще бъде изслушан от две комисии на Конгреса на САЩ във вторник и сряда.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Зукърбърг ще бъде изслушан от две комисии на Конгреса на САЩ във вторник и сряда. Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг подкрепи американските закони за регулиране на политическите реклами в интернет. Това е отстъпка пред конгресмените, дни преди да бъде изслушан от две комисии на Конгреса, предава Ройтерс.

Зукърбърг каза още, че Facebook ще започне да изисква от хората, които стоят зад реклами в социалната мрежа, свързани с политически въпроси, да потвърждават самоличността и местоположението си. Това разширява предходен план, който изискваше подобно потвърждение за реклами, свързани пряко с избори.

„Намесата в избори е проблем, който е по-голям от всяка платформа, и поради това подкрепяме Закона за честните реклами“, писа Зукърбърг в публикация във Facebook в петък.

Законът влезе в  сила през октомври, за да отговори на опасенията, че чуждестранни граждани използват социалните мрежи, за да оказват влияние върху американската политика.

Facebook разкри през септември, че руснаци с фалшиви имена са използвали социалната мрежа в опит да повлияят на американските избиратели в месеците преди и след изборите през 2016 г., като са писали по чувствителни теми, създавали са събития и за купували реклами.

През февруари американският специален прокурор Робърт Мюлер подвигна обвинения срещу 13 руснаци и три руски компании за намеса в изборите чрез всяване на раздор в социалната мрежа.

Законът ще разшири съществуващия изборен закон, който се отнася за радиата и телевизиите, и ще важи за платения интернет и дигиталните реклами на платформи като Facebook, Twitter и Google.

До този момент Facebook се въздържаше да подкрепи закона, като заявяваше, че иска да работи със законодателите и обяви опити за саморегулация. Във вторник Зукърбърг трябва да бъде изслушан на съвместно заседание на две комисии в Сената, а в сряда – от Комисията по енергетика и търговия.

Според Закона за честните реклами дигитални платформи с най-малко 50 млн. посещения месечно трябва да поддържат публичен файл с всички предизборни комуникации, купени за над 500 долара.

Зукърбърг заяви в петък, че иска да хвърли повече светлина върху рекламите с политическа тематика, които не са пряко свързани с избори или кандидат. Зад рекламите с политическа тематика често стоят лобистки организации, групи по интереси и заможни физически лица, които искат да повлияят върху законодателството или имат непряко въздействие върху избори.

Всеки рекламодател, който иска да има реклама с политическа тематика, ще трябва да потвърди самоличността и местоположението си, пише Зукърбърг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още