IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК позволи битката срещу масовото биометрично наблюдение

В рамките на година ще бъдат събирани подписи в подкрепа на искането за забрана на безразборното събиране и използване на биометрични данни

14:24 | 07.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) разреши регистрацията на гражданска инициатива, която настоява за "забрана на практиките за масово биометрично наблюдение", става ясно от съобщение от Брюксел. Организаторите на инициативата настояват за окончателно прекратяване на безразборно и произволно използване на биометрични данни.

Според тях това може да доведе до масово наблюдение или неправомерна намеса във връзка с основните им права, допълват от ЕК.

Регистрирането на гражданската инициатива е допустимо от правна гледна точка. На този етап в Брюксел не анализират по същество искането на организацията.

В рамките на 1 година инициативата трябва да събере 1 млн. подписа за подкрепа от най-малко 7 държави в общността. След това ЕК трябва да реагира в срок от 6 месеца с решение да приеме искането или да го отхвърли, като и в двата случая трябва да обоснове решението си.

Регистрирането на граждански инициативи стана възможно с Договора от Лисабон през 2012 година. Има три условия за допустимост на искания на гражданите:

- предложеното действие да не попада по очевиден начин извън обхвата на правомощията на Комисията да представя предложение за правен акт;
- да не представлява явна злоупотреба, да не е явно несериозно или злонамерено;
- да не е в явно противоречие с ценностите на Съюза.

Досега Комисията е регистрирала общо 76 граждански инициативи и е отхвърлила 26 поради несъответствие с условията. Сред инициативи, които в момента набират подкрепа, са и за въвеждане на безусловен базов доход в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още