IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторите в ЕС искат по-добри проверки на дигиталните финанси

Целта е регулаторно наваксване спрямо напредъка на иновациите в сектора

20:26 | 07.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Asad Zaidi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Asad Zaidi/Bloomberg

Необходими са бързи действия за актуализиране на начина, по който трансграничните финансови услуги се проверяват и защитават потребителите, докато секторът става все по-дигитализиран, а технологичните гиганти играят все по-голяма роля в него, обявиха днес регулаторите в Европейския съюз, цитирани от Ройтерс.

Хората се насочват към социалните мрежи и използват смартфоните си, за да купуват и продават акции, да прехвърлят пари по банкови сметки и да извършват плащания – тенденция, която беше ускорена от пандемията на Covid-19 и която остави регулаторите в догонваща позиция.

„Дигиталните финанси отключиха нови синергии между финансови и нефинансови дейности, които потенциално носят системен риск на пазара на финансови услуги“, гласи съвместен доклад на регулаторите, занимаващи се с банките, застраховането и пазара.

Все още не е ясно как трябва да се категоризират някои дигитални финансови услуги според новите правила, което създава несигурност относно неприкосновеността на данните, действията срещу прането на пари и колко капитал могат да държат въпросните платформи, допълва докладът на регулаторите.

В него се призовава Европейската комисия да възприеме по-холистичен подход към надзора на финансовите услуги.  

Може да са необходими нови „структури за надзор“, които да обхващат трансакциите, случващи се в групи със „смесена дейност“, като Amazon, Google, Facebook, Apple и други големи технологични компании, които предлагат финансови и нефинансови услуги.

Крахът на германската компания за разплащания Wirecard показва, че сложните договорености в рамките на една група, предоставяща както финансови, така и нефинансови услуги, създават специфични предизвикателства пред регулаторите, гласи докладът.

„Нарастващата дигитализация и множеството данни при финансовите услуги изискват по-тясно сътрудничество между финансовите и съответните нефинансови власти“, посочва текстът.

В доклада се казва още, че регулаторните действия могат да бъдат оправдани, като се има предвид, че някои публикации в социалните мрежи по същество са реклами. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още