IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще се конкурира със SpaceX и Amazon със собствена сателитна система

Проектът ще струва около 6 млрд. евро и ще бъде финансиран с публични и частни средства

22:00 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съюз разкри най-подробния си досега план за изграждане на сателитна система в ниска земна орбита, насочена към предоставяне на сигурни комуникации за блока.

Проектът ще струва около 6 млрд. евро и ще бъде финансиран както с публични, така и с частни средства. Европейската комисия планира да похарчи за целта 2,4 млрд. евро от бюджета си, а останалите пари трябва да дойдат от страните от ЕС, Европейската космическа агенция и от частния сектор.

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон прокарва проекта през блока повече от година, отбелязва Bloomberg. В понеделник той заяви пред френската телевизия BFM, че е от съществено значение Европа да има свое собствено "съзвездие" от спътници. Той отбеляза, че космическите планове на ЕС ще помогнат за повишаване на киберсигурността и устойчивостта на страните от ЕС, като същевременно гарантират по-добър широколентов достъп в Европа и Африка.

"Това е от централно значение по отношение на нашия стратегически и технически суверенитет", каза Бретон по време на пресконференция във вторник.

ЕС влиза в ожесточена глобална надпревара за изграждане на сателитно покритие в ниска земна орбита. Тези космически апарати са много по-близо до Земята от традиционния геостационарен вид, който осигурява телевизионно и комуникационно излъчване. Това означава, че те могат да свързват потребителите с по-бърза широколентова връзка, въпреки че не остават в орбита толкова дълго време и трябва да бъдат изстреляни и много други сателити, за да се постигне същото географско покритие. Освен това, заради увеличаването на броя и относителната плътност на оборудването в орбита нарастват страховете от сблъсъци.

Най-големият играч в сектора е Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) на Илон Мъск, който изстреля около 2000 космически апарата за своята система Starlink. Той има за цел да предоставя широколентов достъп на потребителите в отдалечени региони, както и отбранителни и бизнес приложения, и има предимството да използва собствени ракети за многократна употреба. Основателят на Amazon.com Джеф Безос също планира подобна система, наречена Project Kuiper.

Най-близкият еквивалент в Европа може да е стартираща компания, наречена OneWeb, която неочаквано беше придобита при процедура за обявяване в несъстоятелност от британското правителство след избухването на пандемията. Обединеното кралство вече е част от консорциум, който включва индийския конгломерат Bharti Global, японската SoftBank Group Corp. и френския сателитен оператор Eutelsat SA. Консорциумът вече изведе в орбита две трети от първоначалната фаза от 648 спътника.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още