IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската космическа агенция заплашва да спре бъдещите си мисии до МКС

В момента операциите на Международната космическа станция не изглеждат заплашени от случващото се на Земята

11:12 | 03.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Директорът на руската космическа програма заяви, че икономическите санкции, насочени към страната, застрашават партньорствата с Международната космическа станция. Той самият подкрепя идеята за пекратяване на бъдещото сътрудничество с други агенции, пише Bloomberg.

В серия от публикации в социалните мрежи директорът на Роскомнадзор Дмитрий Рогозин сподели това, което според него са отговори от лидерите на Националното управление за аеронавтика и космос, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция към искането му техните страни да вдигнат санкиите си срещу предприятията, участващи в руската космическа индустрия.

„НАСА ще продължи да работи със съответните американски федерални звена и агенции, за да съдейства за продължаващото сътрудничество и операции в Международната космическа станция“, гласи едно от изявленията, което изглежда е подписано от администратора на НАСА Бил Нелсън. Телефонно обаждане до НАСА в събота с молба за потвърждение на автентичността на писмото, в крайна сметка не е върнато.

 

Въпроси относно отношенията на Русия с МКС се зародиха, откакто страната нахлу в Украйна през февруари. През март Рогозин каза пред държавна телевизия, че Русия ще преустанови продажбите на ракетни двигатели на САЩ, а Москва отмени пускането на три дузини сателити на OneWeb – базирана в Лондон компания за сателитен интернет, която отчасти е собственост на британското правителство.

Рогозин скоро ще представи на руските лидери конкретни предложения за прекратяване на сътрудничеството с Международната космическа станция, посочва той в социалните мрежи.

В момента обаче операциите на МКС не изглеждат засегнати от политиките на Земята. Астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей се завърна на земята в капсула „Союз“ в сряда, като кацна в Казахстан заедно с двама астронавти. Ванде Хей прекара рекордните 355 дни на борда на станцията. Трима американци, трима руснаци и германец в момента са базирани на Международната космическа станция, докато Axiom Space планира да  изпрати трима космически туристи и техния капитан още на 6 април.

НАСА планира да използва космическата станция до 2030 г. На 25 март Space X и Northrop Grumman Corp. получиха договори с агенцията за още карго мисии към Международната космическа станция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още