IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Революционният нов космически телескоп на НАСА беше изстрелян от Френска Гвиана

Очаква се "Уеб" да промени разбирането на учените за Вселената и нашето място в нея

16:04 | 25.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Революционният космически телескоп на НАСА „Джеймс Уеб“ пое на историческата си мисия рано в събота от североизточното крайбрежие на Южна Америка, с което постави началото на нова дългоочаквана ера в изследванията на Космоса, предава Ройтерс.

Мощният инфрачервен телескоп на стойност 9 млрд. долара, определен от НАСА като първата научно-космическа обсерватория от следващото десетилетие, беше изведен в орбита от ракетата-носител „Ариан 5“. Тя беше изстреляна към 12,30 ч. по Гринуич от космодрум на Европейската космическа агенция във Френска Гвиана.

Събитието беше излъчвано на живо в интернет страниците на НАСА и Европейската космическа агенция.

Ако всичко мине по план, инструментът с тегло 6350 кг ще бъде освободен от ракетата-носител след 26-минутно пътуване в Космоса и постепенно ще се разгъне на площ приблизително колкото тенис корт през идните 13 дни.

Пътувайки в Космоса още две седмици, телескопът "Уеб" ще достигне дестинацията си в слънчевата орбита на 1,6 млн. км от Земята, около четири пъти по-далеч от Луната. А благодарение на специалната му орбита положението му спрямо Земята ще бъде постоянно, тъй като планетата и телескопът ще обикалят около Слънцето едновременно. Телескоп Телескоп

За сравнение 30-годишният предшественик на "Уеб", космическият телескоп Хъбъл се върти около Земята на разстояние от 550 км, като влиза и излиза от сянката ѝ на всеки 90 минути.

Кръстен на човека, който ръководи НАСА през по-голямата част от основополагащото десетилетие за космическата агенция през 60-те години на миналия век, "Уеб" е около сто пъти по-чувствителен от Хъбъл и се очаква да промени разбирането на учените за Вселената и нашето място в нея.

„Уеб“ ще наблюдава Космоса предимно в инфрачервения спектър, което ще му позволява да прониква през облаци от прах и газ, където се раждат звездите, докато „Хъбъл“ работеше предимно на оптични и ултравиолетови дължини на вълната.

Урок по история на Космоса

Основното огледало на новия телескоп се състои от 16 шестоъгълни огледала, които са направени от добре понасящия разликите в температурите в Космоса берилий. Той е покрит със злато, тъй като златото отразява много добре инфрачервените вълни на спектъра. Основното огледало има много по-голяма  площ за събиране на светлина, което му позволява да наблюдава обекти на много по-големи разстояния и по този начин по-далеч във времето от „Хъбъл“ и всеки друг телескоп.

Това според астрономите ще даде представа за Космоса, който не е виждан никога досега – датиращ само от сто милиона години след Големия взрив, теоретичната точка на възпламеняване, която задейства разширяването на наблюдаваната Вселена преди около 13,8 млрд. години. телескоп телескоп

„Хъбъл“ достига до приблизително 400 млн. години след Големия взрив, разривайки обекти, които „Уеб“ може да преразгледа с далеч по-голяма яснота.

Освен образуването на най-ранните звезди във Вселената астрономите искат да изследват и свръхмасивни черни дупки, за които се смята, че заемат центровете на далечни галактики.

Инструментите на „Уеб“ го правят също идеален за търсене на доказателства за потенциално поддържащи живота атмосфери около десетки новодокументирани екзопланети – небесни тела, обикалящи около далечни звезди, и за наблюдение на светове много по-близо до дома като Марс и ледената луна на Сатурн Титан.

Телескопът е резултат от международно сътрудничество, ръководено от НАСА в партньорство в европейската и канадската космически агенции. Northrop Grumman Corp. е основният изпълнител. Ракетата-носител Arianespace е част от европейския принос.

„Уеб“ е разработен на цена от 8,8 млрд. долара, като се очаква оперативните разходи да доведат общата му цена до около 9,66 млрд. долара, която е далеч по-висока от планираната, когато НАСА целеше изстрелването му през 2011 г.

Астрономическата експлоатация на телескопа, която ще се управлява от Научния институт за космически телескопи в Балтимор, се очаква да започне през лятото на 2022 г. след около шест месеца подравняване и калибриране на огледалата и инструментите на „Уеб“.

Именно тогава НАСА очаква да пусне първата партида с изображения, заснети от новия телескоп. Той е проектиран да издържи до десет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Няма, ще дебне Вовата как лъска бастунката в кинефа на картата на съветския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
" Очаква се "Уеб" да промени разбирането на учените за Вселената и нашето място в нея ".................ъхъ , ше е насочен точно към кухнята на дедо Господ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още