IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wikipedia оспорва събедно решение за премахването на информация за руската инвазия

Според московски съд сайтът трябва да премахне определяното от него за дезинформация в рускоезични статии, посветени на войната

17:14 | 13.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

The Wikimedia Foundation, която притежава онлайн енциклопедията Wikipedia, е подала жалба срещу решение на съд в Москва, което изисква от нея да премахне информация, свързана с руската инвазия в Украйна, твърдейки, че хората имат право да знаят фактите за войната, предава Ройтерс.

Московски съд глоби Wikimedia Foundation с 5 млн. рубли (88 хил. долара) за това, че отказва да премахне определяното от него за дезинформация в рускоезични статии в Wikipedia, посветени на войната, сред които са „Руската инвазия в Украйна“, „Военни престъпления по време на руската инвазия в Украйна“ и „Клането в Буча“.

Това решение предполага, че проверените, с добри източници знания във Wikipedia, които не съответстват на твърденията на руското правителство, представляват дезинформация“, казва Стефан Лапорт, асоцииран главен юрисконсулт на Wikimedia Foundation, в изявление.

Wikipedia, която казва, че предлага „втората чернова на историята“, е един от малкото останали големи рускоезични източници с проверени факти за руснаците след редица репресии върху медиите в Москва.

Правителството се прицелва в информация, която е жизнено важна за живота на хората по време на криза“, казва Лапорт. „Призоваваме съда да преосмисли решението си в полза на правото на всеки човек до достъп на информация и свобода на изразяването“.

Московският съд твърди, че това, което определя като дезинформация в Wikipedia, налага риск за обществения ред в Русия и че фондацията, която е базирана в Сан Фрациско, Калифорния, работи в Русия.

Фондацията бе преследвана съгласно закон за неизтриването на забранена информация. Делото бе заведено от комуникационният руски регулатор „Роскомнадзор“, който не е отговорил веднага на искането на коментар по случая.

Жалбата на Wikipedia, която е подадена на 6 юни, а детайлите бяха представени днес, твърди, че премахването на информация е нарушаване на човешките права. В нея се твърди още, че Русия няма юрисдикция над Wikimedia Foundation, която е налична в цял свят и има статии на над 300 езика.

Статиите в Wikipedia се пишат и редактират от доброволци.

Твърденията за войната – най-голямата инвазия в Европа от Втората световна война насам, се различават драстично и силно се поляризираха, като журналисти в Москва и на Запад редовно биват обвинявани, че предават погрешно за войната.

Украйна твърди, че е жертва на непровокирано заграбване на земя от Русия и че ще се бори до край, за да си възстанови територията, която руските сили са окупирали. Киев неведнъж иска помощ от Запада в битката си с Русия.

Президентът Владимир Путин и приближените му пък не използват думи като „война“ или „инвазия“. Те определят действията като „специална военна операция“, целяща да спре преследването на рускоговорящи в Източна Украйна.

Украйна и Западът отричат твърденията на Москва, че рускоговорящи биват преследвани. Киев твърди, че руските сили са извършили военни престъпления, включително убийства, измъчвания и изнасилвания на места като Буча.

Русия казва, че посочените доказателства за военни престъпления се състоят от внимателно изградени фалшиви твърдения и че Украйна и западните ѝ поддръжници разпространяват дезинформация за руските сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още